Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal que es dedicava al robatori de gent gran a través dels mètodes de l’abraçada amorosa i l'”scalping”. En total s’han detingut 15 persones, que acumulen fins a 260 fets delictius. Els lladres s’emportaven joies, rellotges de luxe i carteres amb diners, i també feien servir la violència. 12 dels arrestats han ingressat a la presó.

La investigació va començar quan es va detectar que s’estaven produint força robatoris a Barcelona i Saragossa, tot i que també en altres punts de l’estat. La policia va comprovar que els lladres es desplaçaven en cotxe i voltaven repetidament fins que detectaven una possible víctima, sempre d’edat avançada.

El “modus operandi”

Els detinguts actuaven en grups d’entre tres i quatre persones. Una o dues, gairebé sempre dones, s’acostaven a la víctima mentre caminaven pel carrer o s’estaven a un banc. Mentre una de les integrants abraçava la víctima per distreure-la amb qualsevol pretext, una altra ho aprofitava per sostreure-li joies o la cartera.

La policia els relaciona amb fins a 35 robatoris comesos amb l’abraçada amorosa, però també hi ha almenys set robatoris amb l'”scalping” que consisteix a distreure persones d’edat avançada en caixers automàtics per sostreure’ls els diners. A través de la distracció, primer observaven el PIN de seguretat de la targeta bancària i després els sostreien físicament la targeta per retirar diners en altres caixers.

Mossegada al braç per un rellotge de 17.000 euros

La policia també detalla que en un cas van robar violentament un rellotge valorat en 17.000 euros a un home de 70 anys en un pàrquing de Barcelona. La víctima era al cotxe i els lladres, fins i tot, li van mossegar el braç per endur-se el botí.

A un home de 80 anys que posava el número secret en un caixer automàtic li van posar el diari a la cara. D’aquesta manera, li van treure 900 euros i el van deixar en números vermells.