Compte enrere per a la tornada a les aules. Aquest dilluns, escoles i instituts obriran portes en el segon curs marcat pel coronavirus. Serà un curs amb menys alumnes, grups més reduïts i més professors. Barcelona incorpora a la xarxa pública quatre escoles concertades, que permetran guanyar mil places públiques.

A més, set centres inauguren ubicació definitiva i s’estrenen equipaments molt esperats com l’Institut Angeleta Ferrer. Novetats que han presentat aquest divendres el president del Consorci d’Educació i conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i el vicepresident del Consorci i tinent d’alcalde d’Educció de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí.

Davallada d’alumnat a tots els ensenyaments obligatoris

Un total de 173.928 alumnes començaran les classes dilluns, gairebé 6.000 menys que l’any anterior (179.574) , segons xifres facilitades pel Consorci d’Educació de Barcelona. En el cas dels qui comencen l’escolarització, els infants de tres anys, el 75 % de les classes tindran menys de 25 alumnes. I, a l’ESO, el 55% dels grups estaran per sota de 30.

Pel que fa a les plantilles, hi haurà 295 professionals més, dels quals 239 són docents extres que se sumaran a les plantilles. En total, a Barcelona hi ha 11.586 professionals treballant als centres educatius (s’hi inclouen 484 reforços per la covid). En paraules del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray “és excepcional poder mantenir grups, baixar ràtios i augmentar professors.”

Quatre centres públics més per fer front a la demanda

La novetat principal d’aquest curs és la reconversió de quatre centres de la Fundació Vicenciana en públics. Un canvi de titularitat que permetrà incorporar un miler de places públiques en un curs en què la demanda de places públiques ha marcat un rècord, amb un 55 % del total de preinscripcions. Els centres són els següents:

  • Institut Escola Elisabets (era l’antiga Escola Labouré, del Raval)
  • Institut Escola Sicília (antiga Escola Marillac, a la Sagrada Família)
  • Institut Escola Londres (antiga Escola Safa Urgell)
  • Escola Aldana (antiga Escola Sagrat Cor, a Sant Antoni)

Estrenes històriques i noves ubicacions

Dilluns arrencaran les classes en un centre molt esperat, l’Institut Angeleta Ferrer, que comença amb barracons als mòduls que deixa lliure l’Escola Entença (a l’Escola Industrial). S’espera que al primer trimestre de 2022 estrenarà edifici definitiu al carrer de la Marina, 193.

La formació professional agafa impuls i això es concreta en l’estrena de l’Institut dels Aliments de Mercabarna, on 375 alumnes establiran sinergies amb les 600 empreses del polígon alimentari.

Després d’un estiu intens de treballs en què s’han fet obres a més de la meitat de centres educatius de la ciutat, un total de set centres públics educatius estrenaran edifici.

Patis més verds i jugables

El curs arrenca amb 12 escoles que han transformat els patis per convertir-los en espais amb menys ciment i més vegetació. L’objectiu: que siguin més jugables i tinguin espais diversos perquè l’alumnat pugui descansar, llegir o passar-hi l’estona. Alguns dels centres que han reformat el patis són l’Escola Pau Casals (Gràcia), la Milà i Fontanals (Ciutat Vella) o l’Escola de les Aigües (el Baix Guinardó).

Entorns escolars més segurs i amables

Durant les vacances també s’han fet obres per pacificar els entorns escolars i reduir-ne el trànsit. Un dels districtes on s’han fet més treballs, el de Sants-Montjuïc, que arrenca el curs amb 21 entorns escolars pacificats.

Comparteix a: