incidencies lgtbifobia barcelona
Foto: Paula Jaume

Ja fa mesos que diverses entitats i també administracions públiques denuncien un augment de les agressions contra el col·lectiu LGTBI. L’Observatori contra l’Homofòbia ha alertat d’un estiu en què els atacs homòfobs s’han disparat i ara són els Mossos d’Esquadra qui posen xifres a aquesta situació.

Qualsevol vexació, insult o amenaça -no ha de ser necessàriament una agressió física- es pot denunciar
Joan Carles Molinero, comissari portaveu dels Mossos d’Esquadra

El comissari portaveu del cos, Joan Carles Molinero, ha explicat que els vuit primers mesos del 2021 (del gener a l’agost) han rebut un 26 % més de denúncies que l’any passat. Ara bé, el 2020 va ser atípic pel confinament domiciliari. Si es comparen les xifres amb dos anys enrere, amb el 2019, les denúncies per agressions contra el col·lectiu LGTBI s’han incrementat un 60 %.

Molinero ho ha dit en una entrevista al programa ‘El món a RAC1’, en què ha atribuït en part aquest augment al fet que hi ha més consciència social de la necessitat de denunciar qualsevol agressió. De fet, també ha volgut deixar clar que els insults també es poden dur a la policia: “Qualsevol vexació, insult o amenaça -no ha de ser necessàriament una agressió física- es pot denunciar”, ha dit.

Sobre els grups de persones que surten “de cacera” a Catalunya, Molinero ha corroborat les paraules del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, però ha matisat que no és una situació greu: “No estaríem parlant que actuen amb premeditació”, ha detallat. El comissari portaveu dels Mossos ha explicat que acostumen a ser joves d’entre 16 i 35 anys que surten de festa i que, en un moment donat, decideixen actuar de forma violenta contra un grup concret.