La pràctica de la medicina dels anys 20 del segle passat ha sortit a la llum a la plaça de Sarrià. S’hi ha trobat la fossa sèptica de l’antic dispensari del barri entre les restes arqueològiques que han quedat al descobert per les obres de la futura biblioteca. betevé hi ha tingut accés i la directora dels treballs arqueològics n’ha explicat la rellevància.

“Hi havia material de rebuig de tota aquesta activitat mèdica, des de dents humanes corcades fins a envasos de medicaments, xeringues…” explica Esther Medina, arqueòloga directora de l’excavació. Una troballa com aquesta és molt habitual a Barcelona i les restes de fosses sèptiques, clavegueram o dipòsits no tenen un caràcter excepcional, però sí un gran interès històric.

Sarrià, terra de vins

Una altra sorpresa és la troballa de quatre dipòsits per elaborar vi en aquests terrenys. “Una de les estructures més ben conservades d’aquesta intervenció arqueològica corresponen a aquests dos cubs de vi, que tenen un revestiment de rajol vidriat i daten del segle XX. També n’hem trobat un altre no tan ben conservat que data del segle XVIII. Aquí és on es produïa la fermentació del vi i això ens permet saber que Sarrià era un lloc de producció de vins“.

Un emplaçament habitat des de l’època medieval

De moment, les troballes no han estat poques: alguns materials de l’època romana i, fins i tot, un ascla de sílex de l’època prehistòrica. Tot i això, la gran majoria de restes arqueològiques són molt més recents. Han aparegut restes de quatre finques que van del segle XVIII al XX i també han localitzat restes materials, principalment ceràmiques, que demostren “l’ocupació de l’espai fins a l’època medieval”.

Les troballes quedaran soterrades d’aquí a un mes, quan es reprengui la construcció de l’edifici de la biblioteca. Però, en aquesta ocasió, s’haurà registrat i analitzat tot el que s’hi ha trobat de manera exhaustiva, fins al punt que se’n podria fer una reproducció en 3D.

Els treballs de la biblioteca no es retardaran

El consistori assegura que la troballa no retardarà la construcció de l’esperada biblioteca del barri, que també inclourà les oficines del districte i una sala polivalent. De fet, el projecte executiu de l’obra ja preveia la possibilitat que s’hi trobessin restes i, si no hi ha cap descoberta excepcional abans que s’acabi l’excavació d’aquí a tres setmanes, es redactarà un informe preliminar i les obres podran tirar endavant a principis d’octubre.