Vacuna contra la covid-19

El Comitè de Bioètica d’Espanya (CBE) ha avalat que les persones menors de 60 anys que han estat vacunades amb la primera dosi d’AstraZeneca i no vulguin administrar-se la segona de Pfizer puguin fer-ho sempre que signin un consentiment. L’organisme considera “èticament i legalment recomanable” que es pugui firmar un “protocol de consentiment informat específic” a l’hora de prendre la decisió.

És la resposta a la consulta que havia fet arribar el Ministeri de Sanitat, després que des del Govern espanyol ho proposés a les comunitats autònomes. L’opinió del Comitè de Bioètica no és vinculant però pot ajudar a convertir en ferm la intenció del Ministeri de Sanitat.

Com és el consentiment escrit?

Es tracta d’un document de quatre pàgines en què es fa èmfasi en la recomanació del Govern espanyol de no vacunar amb AstraZeneca els menors de 60 anys tenint-ne en compte els possibles efectes adversos.

D’aquesta manera, la persona signant del consentiment “manifesta de manera expressa i escrita” que rebutja una segona dosi d’una vacuna diferent de la rebuda en primera dosi, que demana ser vacunada amb una segona dosi d’AstraZeneca i que coneix el “risc infreqüent de desenvolupar una síndrome de trombosi amb trombocitopènia”.

El document també es refereix a la campanya de vacunació com l'”única alternativa per superar a curt i mitjà termini la pandèmia”, ja que és la que proporcionarà la immunització de la població.