Dia Mundial Cancer Mama

(ACN / Redacció ) L’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que a Espanya es van detectar un 34 % menys de càncers que en la mitjana dels anys previs a la pandèmia. Això és el que ha assegurat el responsable per a Europa de l’organisme, Hans Kluge, que ha subratllat que el diagnòstic i tractament de càncers a la regió “ha patit una davallada d’una manera sense precedents” a causa de la covid-19.

De fet, ja fa mesos que molts especialistes havien alertat d’aquest retard en la detecció de casos. Durant el primer any de pandèmia l’Hospital del Mar va avisar que el diagnòstic de càncers de mama havia baixat un 40 %.

A banda d’Espanya, Kluge ha assegurat que el diagnòstic de tumors invasius ha disminuït un 44 % a Bèlgica durant els primers mesos de pandèmia i els exàmens colorectals un 46 % a Itàlia entre el 2019 i el 2020. Des de l’OMS, assenyalen que la situació ha millorat el darrer any, el 2021, però alerten que els efectes de la “disrupció” per la pandèmia es notaran “durant anys”.

Oportunitat per controlar la pandèmia

Pel que fa a la situació de la covid-19 a Europa, Kluge ha assegurat que la regió té ara una “oportunitat única” per “prendre el control de la transmissió” de la covid-19. Segons Kluge, això s’explica per la coincidència de tres factors: l’elevada immunització a la regió, el pas de l’hivern i la menor “severitat” de la variant òmicron. Amb tot, el responsable de l’OMS a la regió alerta que la covid-19 “no ha acabat”, després que Europa hagi registrat un rècord de 12 milions d’infeccions l’última setmana.