mascareta exteriors
Foto: Laura Guerrero

El Congrés dels Diputats ha aprovat prorrogar l’ús obligatori de mascareta en exteriors. El govern de Pedro Sánchez necessitava l’aval de la cambra per mantenir la mesura, que va establir abans de Nadal amb un decret llei que ara caduca. I, finalment, ha aconseguit els suports necessaris per aguantar la restricció. A PSOE i Unides Podem només s’ha sumat el vot favorable del PNB, el BNG i Compromís. ERC, JxCat, PDeCAT, la CUP, EH Bildu i Més País s’han abstingut mentre que PP, Vox, Cs i UPN han votat en contra. Els grups parlamentaris han criticat que s’hagi inclòs en el text un complement a les pensions mínimes la qual cosa ha frenat que alguns hi votessin en contra.

Per tant, caldrà continuar portant la mascareta al carrer unes setmanes més. El president espanyol va recuperar l’obligatorietat de dur mascareta a l’aire lliure just abans de Nadal, en plena pujada de la sisena onada. La va justificar per l’expansió de la variant òmicron i en aquell moment va subratllar que tots els presidents autonòmics hi havien estat d’acord. Però en les darreres setmanes diverses veus havien posat en dubte l’efectivitat de la mesura. A Catalunya, la presidenta del Comitè Científic Assessor, Magda Campins, s’ha mostrat partidària d’eliminar-la perquè creu que “no té validesa científica ni epidemiològica“.

En canvi, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha defensat els darrers dies mantenir la mascareta al carrer, perquè assegura que és “una de les mesures que més ajuden” contra la covid-19. Sosté que és una mesura temporal, però defensa que encara és massa d’hora per aixecar-la. Subratlla que quan es va aprovar, a finals de desembre, la incidència acumulada no arribava als 750, mentre que ara “estem per sobre de 3.000” i, per tant, considera precipitat eliminar-la.