El Banc de Sang i Teixits anuncia una altra edició de la Marató de Donants de Sang per remuntar les baixes reserves que s’han registrat després de les festes nadalenques. Se celebrarà del 8 al 15 de gener. Enguany, la pandèmia farà que no s’instal·lin punts de donació al carrer, sinó que s’hauran de fer en hospitals.

A Barcelona, però, sí que hi haurà un punt de donació extraordinari al Portal de l’Eixample (carrer de València 286) durant els dies 8 i 9 de gener, que s’ambientarà com un cinema. El motiu és que la Marató de Donants de Sang duu el lema “És una altra pel·lícula” i s’endinsarà en el testimoni d’alguns receptors de sang com si fossin protagonistes d’una pel·lícula.

A més, els donants podran reservar hora a través del web com si reservessin una butaca al cinema. A més, tindran crispetes a les sales de donació i seran rebuts per una catifa vermella.

Importància de les donacions en època covid-19

El 2020 la pandèmia ha afectat les donacions de sang i ha obligat a adaptar-les a la nova situació. Ara, cal reservar hora per evitar aglomeracions de donants, no es poden fer activitats al carrer, cal dur mascareta i els autobusos de donació s’utilitzen només en campanyes excepcionals.

A banda d’això, la crisi del coronavirus també ha tingut una altra implicació, perquè durant el pic de la pandèmia, un 15 % de les donacions van anar a parar a pacients de covid-19. Així ho ha explicat el president del Banc de Sang i Teixits, Francesc Gòdia: “Eren malalts que arribaven dèbils als hospitals, amb nivells baixos de ferro”.

L’any passat, la Marató de Donants de Sang va aconseguir gairebé 9.000 donacions.

“Necessitem 10.000 donacions”

Tal com ha subratllat Francesc Gòdia, president del Banc de Sang i Teixits, el banc necessita 10.000 donacions durant aquesta campanya. “Al llarg de l’any necessitem entre 800 i 1.200 donacions diàries” assegura el president que afegeix, que és imprescindible participar-hi. A més, en un any marcat per una pandèmia, un 15 % d’aquestes donacions van destinades a malalts de covid, sobretot durant els pics epidemiològics d’abril i maig.