Fa tot just un any, el 16 de febrer del 2021, els Mossos entraven a la Universitat de Lleida i detenien Pablo Hasél. Diversos col·lectius i entitats independentistes i antirepressives han convocat una manifestació aquest dissabte al vespre per demanar-ne l’alliberament i la derogació de les “lleis repressives”. Sota el lema “Tombem les lleis repressives”, 225 persones (segons la Guàrdia Urbana) s’han manifestat aquest vespre pel centre de Barcelona. Agents de la BRIMO dels Mossos d’Esquadra han desplegat un fort dispositiu policial i abans de començar l’acció ja havien identificat una desena de manifestants.

Passades les 19 h, el grup de manifestants ha sortit dels Jardinets de Gràcia i ha començat a moure’s pel centre de Barcelona, baixant pel passeig de Gràcia. Els manifestants han girat, poc abans de les 20 h, pel carrer del Consell de Cent.

El grup ha arribat finalment fins al TSJC, qui “els jutja i sentencia”, han dit, i des d’on han llegit el manifest. Pel camí, però, han fet parada davant la delegació del Govern espanyol, al carrer de Mallorca, i també davant la conselleria d’Interior, al carrer de la Diputació, qui “els reprimeix”, han dit. Finalment, han emplaçat tots els manifestants a trobar-se demà a les 20 h al tall de la Meridiana.

Entre les lleis a què al·ludeixen, es troben la 17/1977, reguladora del dret a vaga, i que qüestionen que prohibeixi determinades vagues com polítiques o de solidaritat. També la polèmica Llei 4/2015, coneguda com a “llei mordassa”, que permet la identificació aleatòria a la via pública i escorcolls corporals externs.

Comerços del passeig de Gràcia es blinden 

Algunes botigues del passeig de Gràcia s’hi han anticipat i s’han començat a blindar aquesta tarda. Han col·locat planxes de fusta als aparadors davant del temor de possibles destrosses o saquejos, com els que es van viure fa un any quan Barcelona va ser escenari de diverses reivindicacions i manifestacions.

Manifestacions simultànies

La de Barcelona no és l’única protesta. També s’han convocat concentracions, a la mateixa hora, a Tarragona, Girona i Lleida. Precisament, en el cas de Lleida, el punt de trobada ha estat el rectorat de la Universitat, l’escenari on es va produir la detenció del raper.