La portaveu del sindicat USTEC, Iolanda Segura, ha assegurat en una entrevista a ‘El suplement’ de Catalunya Ràdio que “ara com ara, no és factible començar el curs escolar abans“, tal com planteja Educació, i ha lamentat la manera com el Departament ha comunicat l’avançament del calendari escolar. “El problema és com s’ha comunicat, a nosaltres no ens ha arribat abans per poder fer una contraproposta”, ha exhalat Segura.

Per la seva banda, la secretària general d’Educació del Govern de Catalunya, Patrícia Gomà, al mateix programa de ràdio, ha assegurat que organitzaran la comunicació i el tancament de plantilles un mes abans perquè es pugui organitzar el curs i que, per tant, pot començar abans. A més, ha afegit que la demanda dels sindicats “és més laboral que pedagògica” i que “no hem de negociar el que és una proposta política. No necessitem el vistiplau dels sindicats per tirar endavant polítiques educatives que creiem que són bones”.

Des del sindicat USTEC, Segura ha recordat que les adjudicacions es fan a finals de curs, per la qual cosa els faria arribar molt justos al nou calendari escolar. També ha al·legat que el mes de juliol el destinen a formació i “reciclatge” del professorat, una tasca “molt necessària”, ha insistit la portaveu. També ha reconegut que hi ha famílies a qui els sembla bé el nou calendari i a d’altres no, ja que “cada vegada més famílies fan vacances al setembre”.

Vaga d’educació de cinc dies al març

L’avançament del calendari escolar al 5 de setembre ha estat només “la gota que ha fet vessar el got”, segons els sindicats educatius de Catalunya. Acusen Educació de no voler negociar els canvis amb la comunitat educativa i afirmen que les seves reivindicacions van més enllà. També estan en contra dels nous currículums d’ESO i Batxillerat i rebutgen la sentència de l’obligatorietat del 25 % de classes en castellà. Per tot això, han anunciat una vaga de cinc dies al mes de març a les escoles i instituts. Les dates concretes encara s’han de definir, tal com ha explicat la portaveu d’USTEC-STES, Iolanda Segura. Entre dilluns i dimarts les debatran i de seguida les comunicaran.

Aquest divendres, després d’una nit d’ocupació del Departament, els sindicats es van reunir amb el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i no van arribar a cap acord. Els sindicats també alerten que si les negociacions no avancen com consideren que ho han de fer, podrien no començar el curs el dia 5 de setembre.