L’Escola Sant Felip Neri, al barri Gòtic, viu setmanes de mobilitzacions per deixar de ser una escola concertada i passar a la xarxa pública. A pocs dies perquè comenci la preinscripció escolar volen figurar-hi com a nou centre públic. L’Ajuntament de Barcelona, el Consorci d’Educació i la Fundació Torras i Bages, propietària actual de l’escola, estan d’acord amb el canvi de titularitat. L’escull, però, és que els propietaris del local que ocupa l’escola, la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri, volen un nou contracte de lloguer amb el Consorci d’Educació, que serà el nou titular del centre.

L’Escola Sant Felip Neri, a un contracte de ser pública

L’edifici on es troba el centre escolar, d’uns 2.300 metres quadrats, pertany a la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri. Té un contracte de lloguer amb la Fundació Torras i Bages, propietària de l’escola, fins al 2026. Fonts de la congregació asseguren que “no tenim cap problema que l’escola passi a la xarxa pública, però abans s’ha de fer un nou contracte de lloguer amb els nous propietaris”. La mateixa font explica que encara no s’ha redactat cap document i que tenen previstes reunions però que desconeixen el temps que es trigarà.

En temps de descompte

El nou contracte l’haurà de validar el procurador de la congregació, que viu a Roma, i per això, ara com ara, i amb el poc temps que queda per a les preinscripcions escolars és una incògnita saber si Sant Felip Neri serà una escola pública el curs vinent.

La directora de l’escola, Anna Regàs, s’ha mostrat sorpresa en conèixer els motius que al·lega la propietat del local i explica que “la fundació el gener passat ens van dir que no estaven a favor del canvi de titularitat“. Per Regàs “l’única via per garantir el projecte escolar de Sant Felip Neri és que passi a la xarxa pública”.

L’única via per garantir el projecte escolar és que Sant Felip Neri passi a la xarxa pública
Anna Regàs, directora de l’Escola Sant Felip Neri

Cohesió veïnal i comercial

La comunitat educativa, els 29 professors i les famílies dels 333 alumnes de l’escola estan a favor del canvi de titularitat. El president de l’AFA, Josep Maria Boronat, assegura que el pas de concertada a pública també beneficiarà el Gòtic, un barri que els darrers anys ha perdut veïns que han optat per altres llocs de la ciutat per viure-hi. “La cohesió social del barri també està patint. Estem perdent veïns, cada cop tenim menys infants, tenim un teixit comercial de proximitat que es va desplaçant i creiem que la manera de mantenir aquest esperit de barri és que Sant Felip Neri es mantingui viva i la millor manera que es mantingui viva és que passi a pública”.

La manera de mantenir l’esperit de barri és que Sant Felip Neri passi a la pública
Josep Maria Boronat, president de l’AFA de l’Escola Sant Felip Neri

Les famílies, alumnes i professorat del centre ja han manifestat la seva intenció de continuar amb les mobilitzacions fins que aconsegueixin que el centre passi a la xarxa pública d’ensenyament.