Recuperat a Barcelona tapís flamenc robat a Burgos

(ACN) La Policia Nacional ha recuperat a Barcelona l’última part d’un tapís flamenc del segle XVII robat l’any 1980 d’una església de Santo Domingo de Castrojeriz, a Burgos. Es tracta de ‘L’apoteosi de les arts’, robada pel lladre Erik el Belga, qui va ser detingut el 1982. Ara, el seu antic advocat ha entregat la tela i la Policia Nacional de Barcelona l’ha retornat a l’Arquebisbat de Burgos. El tapís ha estat vigilat pels investigadors fins a aquest divendres, quan l’han entregat a la seu de l’arxidiòcesi.

Per aconseguir la peça va resultar clau la contribució a la investigació d’un dels agents de policia, que estava preparant un article acadèmic sobre els robatoris d’obres d’art d’Erik el Belga i va aconseguir informació molt valuosa per part del seu antic advocat. L’agent va contactar amb l’advocat d’Erik el Belga, que ja havia col·laborat amb la policia quan van detenir el seu client l’any 1982. Ara ha entregat la darrera part del tapís als agents de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Barcelona.

Erik el Belga, especialitzat a robar art sacre

Erik el Belga va ser un conegut lladre internacional que va robar nombroses obres d’art d’esglésies i capelles. Va liderar, a més, una banda especialitzada en el robatori de peces d’art sacre. El grup delictiu treballava en ocasions a sou, pagat per persones benestants que els oferien diners a canvi de fer-los entrega de les obres que volien. Altres vegades, en canvi, actuaven per motivació pròpia, guiats per la possible venda fàcil dels objectes robats al mercat negre internacional.