Diversos col·lectius i entitats d’arreu de l’estat, aplegats en la Plataforma Esenciales, han iniciat aquest dissabte una recollida de signatures per demanar una regularització extraordinària de persones estrangeres. L’objectiu és aconseguir-ne 500.000, ja que és el topall que marca la legislació de participació ciutadana del Congrés dels Diputats, per entrar directament propostes a debat a la cambra baixa, en les anomenades Iniciatives Legislatives Populars (ILP). Segons la plataforma, el Congrés va validar la tramitació el 23 de desembre i, en aplicació del reglament, dona de marge fins el setembre per recollir el mig milió de rúbriques.

En aquest cas, la ILP proposada per Esenciales pretén la regularització extraordinària de 500.000 migrants que els impulsors calculen que hi ha a l’estat en situació irregular. De fet, la proposta planteja “l’obtenció d’un permís de residència i de treball d’un any de durada” per a les persones que compleixin amb algun dels cinc requisits que preveu la proposta, en l’article 2:

Segons ha explicat Lamine Sarr, coorganitzador de la campanya, el mig milió de persones que “calculem que hi ha en situació irregular a Espanya estan contribuint en l’economia del país” perquè, explica, durant els mesos del confinament “van ser aquests treballadors els que van seguir amb l’activitat, com a essencials”.

En aquesta línia, s’hi ha pronunciat també Victoria Columba, portaveu de la Plataforma Regularización Ya, que llença un missatge al govern: “que entengui que és urgent regularitzar aquestes persones que viuen en territori espanyol” perquè, apunta, “mengen, lloguen i compren” a l’Estat. De fet, Columba assenyala “són un capital desaprofitat pels espanyols en termes de cotització“.

Protesta regularització migrants

Una reivindicació que ve de lluny

La pandèmia ha evidenciat les contradiccions a l’hora d’aconseguir un permís de residència a l’estat: per regularitzar la situació cal un contracte laboral, però per obtenir-lo, cal regularitzar la situació. Una mena de “peix que es mossega la cua” que no és pas la primera vegada que ho evidencia, amb concentracions a la Delegació del govern.