Unes 400 persones s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume per denunciar la mort de la gossa Sota. S’han sentit crits que apel·laven directament al cos de la Guàrdia Urbana i també demanaven la dimissió de l’alcaldessa, Ada Colau. A la mobilització s’hi ha llegit un manifest i també s’hi ha fet un minut de silenci per l’animal. L’ambient ha deixat veure la indignació dels assistents amb cartells per demanar justícia per a la Sota, el nom de l’animal.

Concentració pel gos abatut per la Guàrdia Urbana

La tensió ha estat palpable a la concentració de la plaça de Sant Jaume. Alguns manifestants han llançat les tanques policials i han introduït bosses d’escombraries a l’Ajuntament a través de les reixes de la portalada. També han llançat tanques a l’altra banda de la plaça, al Palau de la Generalitat i els Mossos d’Esquadra han tancat les portes de l’edifici. Ni la Guàrdia Urbana ni els Mossos d’Esquadra han intervingut en cap dels dos casos. Alguns dels assistents han intentat evitar que l’equip de betevé enregistrés aquestes imatges.

La mobilització arriba l’endemà que un agent de la Guàrdia Urbana abatés una gossa d’un tret. El PACMA demana que s’investiguin els fets i que la mort de l’animal no “quedi impune”. Precisament, unes hores després dels fets es va publicar una petició per depurar responsabilitats a través de la plataforma Change.org.

PACMA Catalunya ha fet la convocatòria de la concentració a través de les xarxes socials. Durant les hores prèvies a la concentració s’ha estès l’etiqueta #justiciaParaSota, la gossa abatuda.

Per la seva banda, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha explicat els fets a través d’un fil al compte oficial de Twitter del cos. Assegura que l’animal va atacar un dels agents, que no va tenir més remei que disparar en defensa pròpia.

Altres casos amb gossos implicats

Aquesta no ha estat la primera vegada que un gos és abatut per un cos policial. Fa dos anys un gos es va escapar i va mossegar nou vianants, inclosa la seva tenidora. Finalment va ser abatut a trets pels Mossos d’Esquadra després d’intentar-lo atrapar amb un llaç sense èxit.

Fa dos mesos dos gossos van atacar set agents al Parc de l’Estació del Nord després d’una discussió amb el tenidor. En aquest cas, els animals els van portar a una protectora sota custòdia policial.

Fa poc hi ha hagut altres episodis d’atacs amb gossos. Justament avui s’ha sabut que dos gossos han atacat i ferit de gravetat dues persones a Vallvidrera. A l’estiu veïns de Can Rectoret denunciaven un altre atac i afirmaven que no eren casos aïllats.

D’altra banda, l’alcaldessa, Ada Colau, ha anunciat a través de Twitter que l’Ajuntament revisarà els protocols d’actuacions amb animals per “buscar marge de millora”.