La mort d’una gossa que aquest dimarts va ser abatuda per un tret d’un agent de la Guàrdia Urbana ha posat en alerta les entitats animalistes. El PACMA ha habilitat un telèfon perquè qualsevol testimoni dels fets pugui enviar-hi fotografies, vídeos o explicar la seva versió. Des del partit en defensa dels drets dels animals afirmen que, de moment, dels milers de comentaris que han rebut, no hi ha “ni un que coincideixi amb la versió oficial de la policia”.

De fet, les xarxes socials van plenes de comentaris que afirmen que la gossa no va mossegar l’agent de la Guàrdia Urbana. Unes versions que contradiuen la de la policia, que afirma que sí que va mossegar l’agent, que fins i tot va haver de rebre assistència mèdica i està de baixa.

Es dona la circumstància que aquest mateix dimecres, s’ha conegut un nou atac de dos gossos a Vallvidrera que han ferit greument dues persones.

Els fets van passar cap a les 12 h a la plaça d’Espanya amb la Gran Via de les Corts Catalanes. Tot va succeir davant de l’hotel Ayre, situat en aquest punt. Els responsables de l’establiment, malgrat els comentaris que circulen per les xarxes, afirmen que ells en cap moment no van trucar a la policia ni van requerir la seva presència. Lamenten els fets i denuncien que el personal de l’hotel està sent objecte d'”insults i amenaces”.

La gossa formava part d’un projecte social

Els responsables del PACMA creuen que segurament la gossa, que es deia Sota, es va posar nerviosa quan els agents es van acostar a l’home. Afirmen que es tracta d’un noi que habitualment ven braçalets al carrer. El partit animalista lamenta que la policia no tingui cap mena de formació en el tracte amb els animals i demana que s’obri una investigació per esclarir els fets. Creu que des de l’Ajuntament s’haurien de depurar responsabilitats. Per tot plegat, han convocat una concentració aquest dimecres a la plaça de Sant Jaume, on unes 400 persones han protestat per la mort de la gossa.

D’altra banda, l’associació FAADA (Federació per l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals) afirma que la gossa formava part del projecte #MillorsAmics. En un comunicat, l’entitat explica que amb ajuda de voluntaris estaven fent un seguiment de la gossa i el jove per avaluar el vincle entre ells. El projecte vol facilitar l’allotjament de les persones sense llar amb els seus animals en els albergs i en els habitatges socials o d’inclusió.

La Guàrdia Urbana al·lega defensa pròpia

La Guàrdia Urbana, ha emès un comunicat a través de les xarxes socials en què assegura que l’agent va actuar en defensa pròpia i que no li va quedar una altra opció. La policia explica que “l’actuació es va iniciar quan una patrulla es va aturar en veure un gos deslligat, sense morrió i amb aparença de raça potencialment perillosa deambulant sol”. Els agents afirmen que un cop localitzat el tenidor li van demanar que lligués l’animal i que va ser aleshores quan la gossa va mossegar l’agent al braç. El policia “va haver d’utilitzar la seva arma per protegir-se”. Posteriorment, el mateix agent va ser agredit amb un patinet al cap i per això es detenir el tenidor de la gossa. La Guàrdia Urbana explica que l’agent està de baixa mèdica per una contusió al cap i per ruptura dental.

A més, l’alcaldessa, Ada Colau, ha anunciat a través de Twitter que, quan s’acabi la investigació, l’Ajuntament revisarà els protocols d’actuació amb animals “per buscar marge de millora”.