De maig a desembre del 2018 el barri del Besòs ha rebut la visita d’11 fotògrafs i 13 fotògrafes de 17 a 76 anys. Durant aquest període s’han fet dos tallers de fotografia participativa gratuïts de 10 sessions cadascun al Centre Cívic Besòs coordinats per la Xarxa Sense Gravetat i impartits per Photographic Social Vision. Es tracta del projecte Més gent genial. Alguns assistents agafaven la càmera per primera vegada. Gràcies al taller han après a enfocar, calcular la llum necessària o enquadrar una imatge.

La fotografia a l’abast de tothom

“He gaudit molt. Entre nosaltres ens hem ajudat, de fet jo em sentia com un nen”, diu Miguel Poveda, de 66 anys. I és que vuit dels integrants dels tallers han estat joves que cursen 2n d’IFE a l’Institut Rambla Prim. Els itineraris formatius específics estan adreçats a alumnes d’entre 16 i 20 anys amb necessitats educatives especials associades a una discapacitat intel·lectual lleu o moderada. Aquesta diversitat d’edats i de capacitats en un mateix grup és el que precisament es vol potenciar en aquest taller. “Es produeix una riquesa de vincles, d’interaccions, també de vivències, de com la gent viu diferent segons en quin context està”, explica Cristina Garcia de la Xarxa Sense Gravetat.

Un estudi de fotografia mòbil per retratar el rostre del barri

Els participants, un cop ja tenien els coneixements bàsics de fotografia, van demanar a la gent del carrer si volien que els retratessin omplint els drets d’imatge pertinents. Per a aquestes sessions es va instal·lar un estudi mòbil al carrer. Aquí podeu veure el vídeo del procés de creació gravat per Digital Films. El resultat del taller participatiu de fotografia han estat 140 retrats.

La fotografia participativa com a eina transformadora

Alice Monteil i Mireia Plans, les talleristes, fa anys que adapten el taller Més gent genial als participants. En aquesta edició el fet que hi haguessin joves amb alguna discapacitat intel·lectual i gent gran els ha suposat un repte que ha donat bons resultats fotogràfics i d’interacció. “Va ser una sorpresa trobar-nos un grup tan divers d’edats i de procedències de tota la ciutat. Era com un miracle i a la vegada molt bon terreny per treballar-hi”, diu Alice Monteil de Photographic Social Vision.

Un projecte que es vol estendre a més barris

La primera edició del projecte Més gent genial es va duu a terme al barri de Sant Martí de Provençals. Darrerament han passat pel barri del Besòs i el seu objectiu és poder oferir aquest taller a altres equipaments de la ciutats amb la implicació d’alguna entitat perquè continuï sent gratuït i accessible a públics diversos.