El Codi Penal castiga amb fins a cinc anys de presó qui impedeixi o intenti impedir el Consell de Ministres de divendres convocat a la Llotja de Mar. Concretament, està tipificat com un delicte contra les institucions de l’Estat entre els articles 503 i 504 del codi i es preveu sancionar “els que envaeixin violentament o amb intimidació el local on estigui constituït el Consell” o bé “els que per qualsevol mitjà posin obstacles a la llibertat del govern o la coartin”.

Precisament, el principal objectiu del dispositiu de seguretat és blindar la Llotja per evitar qualsevol boicot. Fonts properes a l’operatiu han confirmat a betevé que els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil treballaran conjuntament sota el mateix centre de coordinació. Compartiran la informació, tot i que cada cos actuarà en funció de les seves competències.

Pel que fa als Mossos d’Esquadra, estaran mobilitzats tots els agents de seguretat ciutadana i d’ordre públic. En total, segons els sindicats policials, seran entre 8.000 i 9.000 agents. El dispositiu començarà dijous amb la reunió dels presidents Torra i Sànchez i acabarà dissabte a les sis del matí.