Aquest diumenge, 3 d’octubre, ha tingut lloc una mobilització per tancar el cicle de commemoracions del referèndum de l’1 d’octubre del 2017. Sota el lema “Lluitem i guanyem la independència” la protesta, convocada per l’ANC, ha arrencat a les 10.30 h de la plaça de Francesc Macià i a les 11 h la marxa independentista ha començat a caminar cap a la plaça del Cinc d’Oros.

Segons la Guàrdia Urbana, 3.000 persones han participat en la mobilització i han cridat consignes a favor de la independència i del referèndum de l’1-O. Entre els manifestants, hi havia la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, entre d’altres.

“Hem de recuperar l’esperit del 3 d’octubre”

A les 12 h s’ha fet un acte polític conjunt amb totes les organitzacions que van fer possible l’aturada de país del 3 d’octubre del 2017 i que formen part de la Plataforma 3 d’Octubre. Al llarg dels parlaments han reivindicat la necessitat de recuperar “l’esperit del 3 d’octubre” i han insistit que “només amb la participació massiva de la classe treballadora podrem fer front a la repressió”.

També han participat en l’acte la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i Xavier Antich, membre d’Òmnium Cultural. Antich ha subratllat: “Si anem a una el poder d’aquest poble és imparable” i ha exigit un “proposta de consens que porti a l’autodeterminació”. Paluzie ha demanat que “no tinguem mai més por de la nostra força” i ha reclamat enfortir “les estructures que ens permetran guanyar la indepèndencia”, com els sindicats alternatius.

Tres dies d’actes i mobilitzacions arreu del país

Des de l‘Assemblea Nacional Catalana s’han organitzat tres dies d’actes i mobilitzacions que s’han dut a terme arreu del país. Divendres, 1 d’octubre, es va fer un acte polític a la Catalunya Nord per reivindicar el paper que va tenir en l’organització del referèndum. Precisament, va ser aquesta zona la que va custodiar les urnes fins que l’1 d’octubre del 2017 van arribar, de matinada, als col·legis electorals catalans. Posteriorment, una columna de vehicles encapçalada per un cotxe ple d’urnes va fer el recorregut fins a Figueres.

Què hi ha convocat el 3 d’octubre? Tots els actes i manifestacions

Dissabte, 2 d’octubre, milers de persones van participar en tres marxes a peu que van sortir de diversos punts de Catalunya: la marxa nord va sortir de Sant Julià de Ramis; la marxa del centre, de Vinaròs, i la marxa de ponent, de la Parada de l’Àngel.