Actes commemoratius 1-O

L’Assemblea Nacional Catalana ha preparat tres dies de manifestacions per commemorar el referèndum de l’1 d’octubre. Sota el lema “Lluitem i guanyem la independència”, els actes es faran per tot Catalunya entre el divendres 1 d’octubre i el diumenge 3, quan està previst fer una manifestació a Barcelona, a la plaça del Cinc d’Oros.

També hi ha altres actes del govern de la Generalitat o altres convocatòries ciutadanes com accions dels CDR per commemorar aquesta data. Els actes comencen aquest divendres, 1 d’octubre, dia en què es va celebrar el referèndum d’autodeterminació, i s’allarguen fins diumenge, per recordar la vaga del 3 d’octubre de fa quatre anys.

A continuació trobaràs tots els detalls dels actes relacionats amb l’1-O i com serà la manifestació del 3 d’octubre, organitzada per la Plataforma 3 d’Octubre.


Què vols saber?


1 d’octubre: actes polítics, CDR i Generalitat

L’1 d’octubre, coincidint amb el quart aniversari del referèndum, l’ANC ha organitzat un acte polític a la Catalunya del Nord, un concert a Figueres i altres actes commemoratius arreu del territori. El govern de la Generalitat també realitzarà un acte de commemoració a partir de les 9 h als Serveis Matrius del CatSalut, situats a la travessera de les Corts 131.

  • Acte polític a la Catalunya del Nord. Començarà a les 17 h i servirà per reivindicar el paper que va tenir la Catalunya del Nord en la compra, emmagatzematge i distribució de les urnes del referèndum. Un cop acabi l’acte, una columna de vehicles, encapçalada per un cotxe amb urnes de l’1-O, anirà fins a Figueres.
urna referèndum 1-O
Urnes del referèndum de l’1 d’octubre
  • Concert a Figueres. La plaça de Catalunya de Figueres acollirà el concert de Ginestà i Xavi Sarrià a partir de les 20 h, quan està previst que hi arribi la marxa de vehicles amb les urnes. El preu de l’entrada és de set euros i no estan numerades. Per tant, les localitats s’ocuparan per ordre d’arribada.
  • Altres actes. Sant Cebrià de Vallalta i Dosrius han organitzat actes polítics per reivindicar l’1-O i recordar amb una marxa de torxes les persones que van patir la repressió policial d’aquell dia.
  • A Barcelona. El CDR Acció Directa ha fet una convocatòria per a l’1 d’octubre a les 19 h a la plaça de Francesc Macià, sota el lema “Alliberem el territori”. La crida, feta a través de les xarxes socials, destaca que aquells que van fer possible l’1-O estan “inacabats, però mai vençuts”. L’anunci no dona més detalls de com serà la protesta.

2 d’octubre: marxes simultànies a tres punts de Catalunya

S’han previst tres marxes, totes amb el mateix objectiu: commemorar i celebrar la victòria de l’1 d’octubre, denunciar la brutal repressió des d’aquell dia fins avui i continuar lluitant per guanyar la independència.

  • Marxa de Ponent. Sortirà a les sis del matí de la Parada de l’Àngel (Fraga) i anirà fins a Lleida, passant per Alcarràs. Són uns 27 km de marxa.
  • Marxa Centre. Anirà des de Vinaròs fins a la Ràpita. Sortirà de la plaça Parroquial a les 14 h i arribarà a la plaça de l’1 d’Octubre a les 21 h. Són uns 21 quilòmetres de recorregut.
  • Marxa Nord. La marxa sortirà a les vuit del matí del Pavelló de Sant Julià de Ramis i passarà per Sarrià de Ter, Girona i Vilablareix. Després de recórrer 14 quilòmetres arribarà a Aiguaviva a les 13 h.

3 d’octubre: manifestació a Barcelona, a la plaça del Cinc d’Oros

L’ANC vol tancar la commemoració de l’1-O el 3 d’octubre a Barcelona amb una mobilització que sortirà a les 11 h de la plaça de Francesc Macià. Arribarà a la plaça del Cinc d’Oros i a partir de les 12 h està previst fer un acte amb les plataformes i entitats que van formar part de la Plataforma 3 d’Octubre, arran de la vaga general i l’aturada de país del 3 d’octubre del 2017.