Prop de 150 persones s’han concentrat aquest dissabte a la plaça de Sant Jaume, per reclamar la defensa de drets fonamentals d’aquelles persones que viuen a les residències per a la gent gran.

Coincidint amb el dia internacional de la gent gran, que se celebra l’1 d’octubre, la Coordinadora Residències 5+1 ha denunciat que, des de l’esclat de la pandèmia, s’han limitat els règims de visites, que s’apliquen les restriccions covid amb criteris diferents als d’altres sectors i que, globalment, la qualitat assistencial ha empitjorat.

La presidenta de l’entitat, Maria José Carcelén, ha denunciat que, tot i que ara torna a estar obertes les visites, “tenim absolutament vetada l’entrada a les residències, no podem controlar què passa a dins” i ha afegit que “sabem que no s’estan cobrint, per exemple, les vacances, sabem que hi ha menys personal que mai i que l’alimentació no és bona”.

En aquest sentit, la presidenta de la Coordinadora ha qualificat d'”impensable que en un país democràtic del primer món, les persones grans visquin pitjor que les persones que estan empresonades: són presoners sense delictes ni condemna“, ha reblat.

Denúncia d’opacitat

La Coordinadora Residències 5+1 ha denunciat opacitat. La presidenta de l’entitat ha lamentat que “tot això no es veu perquè no hi podem entrar” i ha posat el focus en què “no pot ser que els drets fonamentals de la gent gran estiguin en mans de grans empreses i de fons d’inversió“.

Així, ha reclamat a les administracions que es posi mans a la feina amb els centres privats o concertats, sobre els quals n’exigeix la gestió pública.