4 anys de l'1 d'octubre

L’1 d’octubre del 2021 es compliran quatre anys del referèndum de l’1-O a Catalunya, el primer aniversari després dels indults als presos independentistes. En aquesta cronologia fem un repàs de tot el que ha passat des d’aquell 1 d’octubre del 2017 fins a l’actualitat, i recollim tots els actes i manifestacions que han organitzat l’ANC i els CDR per commemorar-ho.

1 d’octubre del 2017, quatre anys després

L’1 d’octubre del 2017 es va celebrar el referèndum a Catalunya. Es van habilitar 2.315 col·legis electorals, però en alguns centres la votació va estar marcada per les càrregues policials. Només a Barcelona se’n van produir 27. Les de l’escola Ramon Llull i Mediterrània o de l’Institut Jaume Balmes, al carrer de Pau Claris, en són només un exemple.

Les denúncies interposades pels 300 ciutadans que van tenir lesions aquell dia van acabar amb un procés judicial i una seixantena d’agents de la policia espanyola investigats.

Primer 1-O després de l’indult als presos

Aquest 1 d’octubre serà el primer després de l’indult als presos independentistes condemnats en el judici del procés. El 23 de juny, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Joaquim Forn van sortir de la presó de Lledoners després de prop de quatre anys privats de llibertat. Carme Forcadell i Dolors Bassa també van rebre l’indult i el mateix dia van abandonar la presó de Wad-Ras i Puig de les Basses, respectivament.

presos independentistes sortint presó
Els presos independentistes abandonen els centres penitenciaris després de l’indult

Actes i manifestacions per commemorar l’1 d’octubre

L’Assemblea Nacional Catalana ha preparat tres dies de manifestacions per commemorar el referèndum de l’1 d’octubre. Sota el lema “Lluitem i guanyem la independència”, els actes es faran per tot Catalunya entre divendres, 1 d’octubre, i diumenge, 3, quan està previst fer una manifestació a Barcelona, a la plaça del Cinc d’Oros.