Les entitats i organitzacions convocants de la vaga general d’aquest 3 d’octubre -entre les quals, l’anomenada esquerra sindical- han aconseguit desbordar de gent el punt des d’on estava previst arrencar la manifestació -els Jardins de Salvador Espriu- en denúncia pels casos de violència policial que van protagonitzar les forces de seguretat de l’Estat el dia del referèndum. Ja a les sis de la tarda, la mobilització s’estenia per la Diagonal i el passeig de Gràcia. El fet que s’hagi acabat gairebé fusionant amb l’altra concentració massiva, la de la plaça de la Universitat, ha generat alguna confusió entre els assistents, alguns dels quals no sabien en quina de les dues es trobaven.

La marxa, durant la qual s’han corejat nombroses proclames independentistes i ha denunciat “la repressió i la vulneració de drets i llibertats civils, sexuals i polítiques” que els organitzacions de la manifestació asseguren que es van perpetrar contra la població tant de manera individual com col·lectiva. També afirmen que a Catalunya hi ha un estat d’excepció “encobert” que atempta contra les classes treballadores i populars, a qui -afegeixen- es vol atemorir. Recorden, a més, que la vaga s’ha convocat per criticar les “polítiques austericides” que han servit per desmantellar el sector públic. I la prova, expliquen, n’és el pla de rescat bancari. Reivindiquen, en aquest sentit, una carta de drets socials que reivindiqui també les lluites feministes i contra les violències masclistes, i que alhora permeti atendre amb dignitat immigrants i refugiats.

La llista d’entitats adherides és la següent: IAC, CGT, Intersindical-CSC, COS, CNT-AIT, CO·BAS, Ca la Dona, Assemblea Pagesa, Bombers en Lluita, Estibadors de Barcelona, SEPC, Sindicat d’Estudiants, Sindicat de Músics, XES, Assemblea Groga, Marxa per la Dignitat, Marea Pensionista, Parlament Ciutadà, Corrent Roig, Lluita Internacionalista, Revolta Global, Endavant, Procés Constituent, Podem, CUP, ERC, ANC i Òmnium Cultural.