Catalunya preveu aconseguir la immunitat de grup contra la covid a finals d’estiu o fins i tot abans, si el ritme de vacunació es manté com aquests últims dies. Segons l’investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC Salvador Macip, per arribar a aquesta immunitat de grup, però, cal que totes les franges de la població estiguin protegides, també els joves, els adolescents i els nens. Macip creu que la vacunació dels joves serà “problemàtica” perquè arribarà quan la pandèmia estarà “de baixada”, amb pocs casos circulant, i es vacunarà una població que “no té molt risc”.

Cal explicar la importància de vacunar-se

L’investigador aposta per treballar molt bé aquest moment des d’un punt de vista comunicatiu. “Quan parlem de la famosa immunitat de grup, al voltant del 80-85 %, ens referim a tota la població, també adults i nens, perquè el virus deixi de ser pandèmic”, alerta. Macip creu que si no s’aconsegueix que les franges més joves es vacunin “pot ser un problema logístic per donar per acabada la pandèmia”.

Com evitar que es perdin vacunes

Macip es mostra comprensible sobre el fet que entre un 8 i un 10 % de persones inscrites al web de vacunació no es presenten a la cita. Considera que és una xifra elevada i que cal minimitzar el malbaratar dosis, però també destaca que a l’actual franja d’edat dels 50 als 59 anys “hi ha molta acceptació de la vacuna”. L’investigador, també veu possible que, entre la gent que no es presenta a la vacunació i les dificultats logístiques dels vaccins, sobretot el de Pfizer, s’estiguin desaprofitant vials. En aquest sentit, explica que hi ha alguns països que han ideat sistemes d’espera amb cues al carrer per aprofitar si sobren dosis aquell dia. “Hi ha maneres ingenioses per no perdre cap dosi”, recorda.