El metge i investigador de la Universitat de Leicester, Salvador Macip, assegura que l’escalada en vertical de contagis que s’està produint en aquesta tercera onada era previsible. En una entrevista al programa ‘reset’, de betevé, ha assegurat que veient les gràfiques en paral·lel del Regne Unit i Espanya es podia “predir que la corba seguiria un model molt semblant a l’anglès”.

Al Regne Unit l’arribada d’una nova variant del coronavirus, molt més contagiosa, va disparar el nombre de casos el desembre passat i es van imposar mesures molt restrictives que encara es mantenen. A Catalunya, el primer cas d’aquesta nova variant es va detectar a principis de gener, i aquest dimecres Salut ha confirmat que ja hi ha 17 casos.

casos coronavirus Espanya Regne Unit
Contagis covid-19 a Espanya i el Regne Unit per milió d’habitants

Calen mesures “més protectores”

“Ho estem fent molt malament”, es lamenta Macip. “Espanya no està fent res per aturar la pujada. El govern diu que estem al pic, però fa setmanes que ho diu”, assegura. L’investigador considera que la resposta espanyola està únicament centrada “en el que passa ara”, i no s’està fent res per predir com evolucionarà la pandèmia o mirar què està passant als països del voltant.

Per Macip caldria prendre mesures “més protectores”. “Si veus que va malament al Regne Unit, per què no començar a posar un fre?”, reclama. En aquest sentit, considera que és molt més productiu un confinament parcial, com han fet els anglesos, que un tancament llarg més tard. “Si tardem, però, no hi haurà més remei que parar el cop”, afirma.