(ACN) L’Agència Catalana de Turisme descarta que el Brexit i les noves limitacions imposades a la ciutadania britànica per visitar la Unió Europea puguin perjudicar el sector turístic català i agreujar així la caiguda de visitants britànics provocada per la pandèmia. Després d’un any marcat per la crisi en el sector turístic per la covid-19, que el director de l’Agència, David Font i Simon, qualifica de “drama”, el sector ja comença a tenir reserves del Regne Unit per a finals d’aquest estiu i per al 2022. En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, Font ha assegurat que aquestes reserves són un “senyal de confiança del mercat britànic” en Catalunya com a destinació, i que la rapidesa en la campanya de vacunació al Regne Unit serà determinant.


“L’evolució de la pandèmia i la capacitat que tinguin d’immunitzar la població mitjançant la vacuna és el que facilitarà que el turisme britànic arribi amb menor brevetat o trigui mesos”, explica Font. Segons el govern del conservador Boris Johnson, tota la població d’edat adulta haurà tingut la possibilitat de vacunar-se com a molt tard el setembre vinent.

El 2019 el Regne Unit va ser el segon mercat més important pel que fa al nombre de turistes, només superat per França i seguit dels Estats Units. Dels 19 milions de turistes que va rebre Catalunya al llarg de l’any, 2,2 milions eren britànics; és a dir, un 11,6 % del total.

90 dies d’estada sense visat

Pel que fa el turisme, un dels punts més importants del pacte del Brexit és el nombre de dies que els ciutadans britànics poden estar en un país de la Unió Europea sense necessitar un visat. L’acord fixa un màxim de 90 dies dins un termini de 180 dies, a comptar a partir de la primera arribada. Per exemple, un turista britànic podria passar la Setmana Santa a Catalunya, venir un cap de setmana al maig i tornar un parell de setmanes a l’estiu sense problema; en canvi, no podria estar-se més de tres mesos seguits en una segona residència.

Font assegura que el turista britànic que visita Catalunya s’hi està de mitjana de sis a set dies, molt per sota del topall de 90. A més, i a diferència d’altres comunitats autònomes com Andalusia, el nombre de ciutadans britànics amb una segona residència que es veurien afectats per la nova restricció no és substancial.