Quan falta menys d’una setmana per Nadal, Anglaterra ha detectat una nova soca de la covid-19 que es transmet més ràpidament que les conegudes fins ara. N’ha informat el primer ministre britànic, Boris Johnson, aquest dissabte en una compareixença en què també ha anunciat que Londres i el sud-est del país entren en nivell quatre d’alerta i cap llar es podrà barrejar amb una altra per les festes nadalenques.

Confinament domiciliari

A això s’hi suma que els residents de les zones afectades s’hauran de confinar a casa, mentre que les botigues no essencials i els gimnasos tanquen. També els bars i restaurants seguiran amb la persiana abaixada, com fins ara. Johnson ha assegurat que el Regne Unit ha informat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de la situació, però ha assegurat que tot i ser més contagiosa, la nova soca que s’ha detectat no és més agressiva ni limita els beneficis de la vacuna, segons els resultats de les proves que s’han fet.

No sembla que [la nova soca de la covid-19] hagi de reduir l’efectivitat de la vacuna
Salvador Macip, metge investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC

El metge investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, Salvador Macip, ha matisat que anteriorment ja s’havien trobat variants del coronavirus més infeccioses. Amb les dades inicials obtingudes, l’investigador apunta que no és una soca amb més agressivitat i que la vacuna l’hauria de combatre: “No sembla que [la nova soca de la covid-19] hagi de reduir l’efectivitat de la vacuna”, ha assegurat.

Macip ha detallat que la vacuna actua contra una proteïna comuna i “prou estable” com per ser reconeguda en aquesta variable del coronavirus i “totes les altres” que es coneixen.

Sense poder entrar ni sortir de les zones en nivell 4

Les mesures anunciades per Boris Johnson que afecten Londres i el sud-est d’Anglaterra entraran en vigor diumenge i prohibiran l’entrada i sortida d’aquestes zones, excepte si és per motius justificats, entre els quals no s’inclouen les visites familiars.

Salvador Macip ha dit que malgrat la troballa d’aquesta nova soca del virus més contagiosa, Anglaterra havia d’endurir igualment les mesures per Nadal per l’augment de contagis que hi ha al territori: “S’ha de tenir valor polític per fer una declaració com aquesta [com la de Boris Johnson] i és important que tots els líders prenguin exemple”, ha insistit.