Si ja és prou difícil buscar feina enmig d’una crisi com l’actual, encara ho pot ser més quan es té una professió pràcticament desconeguda. És el cas de l’Alexandre Navarro, de 39 anys, que és hidrogeòleg.

La periodista Maria Cinta Méndez ens explica la problemàtica de l’Alexandre, que ja fa gairebé un any que està a l’atur. L’última feina, en una constructora, amb prou feines li va durar dos mesos.

El malson americà

Ara fa vuit anys, ell i la seva dona van marxar cap als Estats Units perquè a ella “li van oferir una posició de postdoctorat a Boston, cosa que no podíem refusar”. Recorda, a més, que “faltava feina” a Catalunya, per la crisi financera del 2008, i que “no podíem fer altra cosa que marxar”.

Als Estats Units, vaig haver de fer malabars perquè no hi havia feina o preferien contractar gent autòctona.
Alexandre Navarro, hidrogeòleg

Un cop als EUA, però, “no vaig poder exercir el meu ofici perquè no hi havia feina o preferien contractar gent autòctona“. L’Alexandre explica que va haver de fer “malabars” per sobreviure: “Vaig fer una mica de tot: màrqueting, cambrer, venedor d’assegurances de salut…”.

La tornada

El 2019, quan van tornar dels Estats Units, l’Alexandre es va trobar sense feina i amb quatre criatures a càrrec. Va fer una mica de tot, menys d’allò en què té més experiència. El fet d’haver estat vuit anys a fora li ha fet perdre molts contactes i ha hagut de començar de nou. Potser per això, diu, s’ha “dedicat més a estar amb els nens”.

Ara es troba que “no tinc dret a l’atur” ni a cap altra ajuda, excepte les beques menjador per a l’escolarització dels seus fills. Per això, al 2021 li demana “una oportunitat per fer-me valer“. I assegura que està disposat a treballar de “qualsevol cosa”, més enllà de la seva especialitat.

La hidrogeologia

Però, què és ben bé la hidrogeologia? “És la ciència que estudia l’aigua subterrània i tots els seus moviments“, segons Navarro. I serveix per detectar “la ubicació de masses d’aigua dolça per captacions de pous” o elaborar informes “d’impacte ambiental de túnels, excavacions o rebaixaments del nivell freàtic per obra civil”.

La hidrogeologia és la ciència que estudia l’aigua subterrània i tots els seus moviments per les excavacions de túnels i obra civil.
Alexandre Navarro, hidrogeòleg

L’Alexandre reconeix que és una branca que “s’ha deixat una mica més de banda” en el món de la construcció, per bé que “cada cop s’està posant més èmfasi en aquests estudis previs“. I, segons diu, “per això hi ha sobrecostos, per exemple, en la construcció de l’L9 del metro“.