(ACN) L’adopció d’infants a Catalunya és un dels sectors que, com molts altres, ha vist afectada l’activitat per la pandèmia del coronavirus. El cop més fort se l’han endut les adopcions internacionals, sobretot pel fet d’implicar dos països, amb una caiguda de les sol·licituds de més del 37 % respecte al 2019. En canvi, en l’àmbit nacional, els tràmits s’han seguit fent amb normalitat.

La crisi sanitària i econòmica, un factor determinant

El 2019 es va registrar 236 peticions d’adopció internacional, mentre que el 2020 en van ser 148, segons les dades de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA).

Segons la directora de l’ICAA, Agnès Russiñol, les famílies han estat molt conscients de les implicacions que té engegar un procés internacional a llarg termini com aquest enmig d’una crisi global. A això cal afegir-hi els costos econòmics que té el procés, en un context de crisi econòmica.

La davallada d’adopcions internacionals ha reforçat les nacionals, amb més famílies que es decanten per aquesta opció per evitar traves. El 2020 es van fer 355 sol·licituds, un xifra molt similar a la registrada el 2019 (372).

Pel que fa a les assignacions finals dels dos tipus d’adopcions, és a dir, els infants que van començar a viure el 2020 amb pares adoptius, les xifres són similars. En el cas de les adopcions internacionals el 2020 n’hi va haver 68, exactament el mateix nombre que el 2019.

El procés, també condicionat per les restriccions

El procés d’adopció també s’ha vist clarament afectat per la covid-19 i les restriccions que se n’han derivat. Russiñol subratlla que van haver de reinventar alguns dels tràmits, com les entrevistes amb la família o les formacions. Totes les trobades que poguessin ser virtuals, van passar a fer-se telemàticament. D’altres, com la visita al domicili o trobades de caire més emocional, es van mantenir presencialment però amb totes les mesures sanitàries.

Problemes per viatjar al país de l’infant

En alguns casos, famílies a qui ja s’havia assignat un infant i que ja havien estat declarats els seus pares adoptius en una sentència, es van trobar que no podien viatjar al país d’origen a buscar el fill per les restriccions en la mobilitat i el tancament d’aeroports.

És el cas de 17 famílies a qui s’havia assignat un infant abans del 13 de març, però que no van poder-lo anar a buscar. D’aquestes, 15 ja han pogut viatjar i només en queden dues de pendents, totes dues esperant anar a la Xina.

El Vietnam, el Perú, la Costa d’Ivori, Madagascar i l’Índia, els més sol·licitats

Segons dades de l’ICAA, els cinc països més sol·licitats durant el 2020 van estat el Vietnam, el Perú, la Costa d’Ivori, Madagascar i l’Índia. Coincideixen amb els cinc primers països d’origen dels infants que han estat adoptats aquest 2020, encapçalats pel Vietnam (21) i Colòmbia (15). Set han estat provinents de la Costa d’Ivori; sis, de l’Índia, i tres, de Madagascar.