Les restriccions per la covid-19 han fet minvar les activitats de lleure per a les persones amb diversitat funcional, uns espais molt necessaris per a la creació de vincles i d’hàbits per als seus usuaris. Un exemple és el projecte comunitari Reperkutim, que pràcticament no ha tingut ingressos durant el 2020 i ja no és sostenible. És per això que reclamen que el Procicat consideri essencials les activitats destinades a la salut mental.

El grup de percussió està sota mínims

Al desembre, Reperkutim va aconseguir que el grup de percussió inclusiu, que va crear fa dos anys i mig a Gràcia, tornés a l’activitat. Va ser a força de trucar a molts telèfons i picar portes, explica Albert Gil, educador del projecte. Assegura que de manera excepcional els han autoritzat a anar cada dilluns a la tarda a l’Espai Jove la Fontana.

Actualment no poden fer batucades com abans, però per a aquest projecte el més rellevant és la connexió comunitària. Segons Gil, els participants necessiten tornar a les seves sessions setmanals, de descàrrega emocional, construcció col·lectiva i creixement personal. I també és un respir per a les famílies.

Som essencials, perquè realment és una qüestió de salut mental i és una qüestió de salut comunitària per a les persones que venen a les activitats, però pels seus entorns familiars també
Albert Gil, educador social de Reperkutim
Sessió de percussió adaptada a la situació sanitària a l’Espai Jove la Fontana

La cooperativa acaba de tancar

De moment, Reperkutim, que reunia més de 30 percussionistes, segueix endavant però amb l’aforament reduït a la meitat i llista d’espera. Amb tot, és només un dels vuit tallers que organitzava aquest projecte per a persones amb diversitat funcional i en risc d’exclusió i que busca la transformació social a través dels tambors.

A hores d’ara, només tenen tres tallers en marxa, els altres dos tot just s’estan reactivant a altres punts de la ciutat, amb dones i joves en risc d’exclusió social. Aquesta situació ha fet que la cooperativa de treball Teixint Connexions, que gestionava des de fa tres anys el projecte, acabi de tancar. Segons explica Albert Gil, les restriccions han portat a la cooperativa, que abans de la pandèmia s’estava expandint, a aquest final. “Una cooperativa de treball on no podem treballar i on no se’ns deixa treballar, doncs hem decidit liquidar-la”.

En espera del protocol del lleure divers

Ara, el projecte de Reperkutim haurà de continuar endavant des del voluntariat i esperen poder-lo salvar, tot i que els seus impulsors asseguren que serà complicat si la situació continua igual. Ja van sortir al carrer a protestar el 6 de febrer amb la Xarxa Diversitat en Lluita, en què han fet pinya amb dues associacions més, Encert i Oratge, per reclamar que el Procicat els reconegui com a activitat essencial. Ja han elaborat un protocol conjuntament amb la Generalitat per garantir l’activitat de les entitats de lleure divers. De moment, però, continuen amb l’activitat sota mínims, mentre no arriba el permís del Procicat per reprendre les sessions.

Comparteix a: