Els alumnes de l’Institut del Teatre continuen mobilitzats per denunciar públicament els presumptes casos d’abús de poder i assetjament sexual al centre i la gestió que n’ha fet la direcció. Aquest dijous han tornat ha sortir al carrer unes 200 persones en una marxa que també han secundat estudiants d’altres escoles d’art dramàtic. La manifestació ha tallat diverses vies principals de la ciutat, com la Gran Via i el passeig de Gràcia.

Demanen responsabilitats a la Diputació de Barcelona

Els manifestants han arribat fins a la Diputació de Barcelona, com a administració responsable de l’Institut del Teatre, per exigir responsabilitats. De fet, a la capçalera de la marxa hi havia una pancarta en què s’hi llegia “Diputació de Barcelona, el silenci us fa còmplices”. Els estudiants consideren que el comunicat de diumenge -en què la Diputació demanava els òrgans de direcció de l’Institut del Teatre que investiguin els fets– és insuficient. Per això, reclamen canvis.

Per ara la direcció ha pres la decisió d’apartar Joan Ollé de la docència, però els alumnes exigeixen més mesures, com la dimissió de la directora, Magda Puyo, i del seu equip.

El manifest de l’alumnat

En la protesta, han llegit un comunicat en què han denunciat de nou que la direcció no només no ha assumit responsabilitats, sinó que també ha “culpabilitzat i responsabilitzat les agredides”.

Consideren que el protocol i la comissió en contra de l’assetjament s’han utilitzat com a “rentat de cara per la direcció del centre” però que han resultat ineficaços. Per això, n’exigeixen una revisió. També insisteixen que cal que assumeixin les responsabilitats.

A banda, el manifest també recull altres peticions com el suport psicològic a les víctimes, que la direcció del centre ja ha ofert, i formació per a l’alumnat i el professorat per prevenir l’assetjament, a més de demanar un pronunciament públic del claustre.

Convocada una vaga per a l’1 de març

La protesta té el suport dels alumnes de l’Institut del Teatre, però també d’altres escoles d’art dramàtic com Eolia o el Col·legi del Teatre. En la lectura del manifest, els estudiants han anunciat la convocatòria d’una vaga per a dilluns vinent, 1 de març.

Durant la marxa, s’han pogut llegir cartells amb consignes crítiques amb l’assetjament i els abusos sexuals en el món de la cultura com “Stop abusos a les arts” o “El teatre és un joc però nosaltres no som joguines”.