Ja han començat les obres de renovació de la xarxa elèctrica del Mercat de Galvany. Unes obres que es preveu que durin set mesos i que tenen un pressupost d’1.300.000 euros. Es modernitzarà i s’augmentarà la potència de la xarxa elèctrica de l’equipament, que és d’origen, data de l’any 1927, i estava obsoleta. També es renovarà l’enllumenat i la megafonia del mercat. Unes obres que tenen la dificultat afegida que han de garantir la conservació l’edifici, perquè està catalogat.

Augmentar la potència elèctrica

La nova xarxa elèctrica tindrà més potència, i s’adaptarà a les necessitats actuals dels paradistes, que fa anys que demanen una inversió al mercat. “Part de la instal·lació s’havia quedat fora de normativa i els comerciants necessitaven una actualització”, explica Joan Manel Llopis, director dels Serveis Tècnics de l’Institut Municipal de Mercats. Ara, els paradistes podran millorar les seves parades i instal·lar-hi vitrines o cambres frigorífiques.

Un edifici catalogat de l’any 1927

Les obres s’estan fent a les tardes, quan l’equipament tanca portes, amb l’objectiu d’interferir al menys possible en la normalitat del mercat. Unes obres que es coordinen amb Patrimoni de l’Ajuntament, ja que el Mercat de Galvany és un edifici protegit, inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

La il·luminació del Mercat de Galvany, un vestigi del primer terç del segle XX

Es tracta d’un edifici modernista de 5.500 m2 que es va començar a construir el 1868, en uns terrenys cedits per Josep Castelló i Galvany i que es va inaugurar el 1927. D’estructura de ferro amb finestrals de vidre, és una dels edificis d’estructura metàl·lica més destacats de la ciutat.

Sostre d’amiant “en bon estat”

Al marge de la renovació de la xarxa elèctrica, des de l’Institut Municipal de Mercats s’està fent un estudi de renovació del mercat que encara no se sap si serà parcial o integral. Una de les actuacions principals serà la substitució del sostre de fibrociment que, segons Joan Manel Llopis, “està en condicions raonablement correctes“.

El sostre d’amiant del Mercat de Galvany

Un sostre d’amiant que s’haurà de retirar en algun moment perquè no té aïllament tèrmic. Un desmuntatge, però, que segons Llopis no requerirà d’una bombolla mòbil com va ser el cas del Mercat de l’Abaceria, ja que les plaques del Mercat de Galvany no s’haurien de trencar per retirar-les.