El govern ha anunciat la reobertura dels centres comercials amb un 30 % d’aforament a partir de dilluns 1 de març. És la principal novetat en les restriccions per frenar la covid. També es permet l’obertura dels locals comercials de més de 400 metres quadrats, amb les mateixes limitacions d’aforament, i sempre que ajustin l’espai comercial a un màxim de 400 metres. L’obertura s’aplicarà de dilluns a divendres, mentre que els dissabtes tots els establiments comercials no essencials continuaran tancats. Pel que fa a la restauració dels centres comercials es mantindrà tancada.

Una altra de les novetats és l’ampliació de l’aforament de les piscines fins al 50 % (actualment era del 30 %). També s’amplia l’aforament al 30 % de les activitats esportives grupals en espais tancats, sempre que acreditin la suficient ventilació. A més, es permeten les sortides escolar amb pernoctació, sempre que sigui amb el mateix grup bombolla de la classe.

Totes les mesures que ha anunciat el govern tenen una validesa de 7 dies, fins al 8 de març.

Els universitaris de segon curs tornaran a les aules

D’altra banda, el govern ha anunciat que treballen per recuperar la presencialitat dels alumnes de segon curs de les universitats. Aquest retorn a les aules es produiria a partir del 8 de març. El 15 de febrer ja van poder tornar a les aules els estudiants universitaris de primer curs, amb aforaments limitats al 40 %.

La restauració continua amb limitacions horàries

Pel que fa a la resta de restriccions, es mantenen com fins ara. Això vol dir que continuen les limitacions horàries pel sector de la restauració.

També es manté el confinament comarcal durant tota la setmana. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha justificat que es mantinguin les limitacions de mobilitat perquè si s’aixequen, assegura, “la primera resposta de la gent” serà fer trobades. Vergés creu que és una reacció lògica, però recorda que “encara estem en plena pandèmia”.

Argimon: “Estem baixant però de manera molt lenta”

Salut creu que els propers dies l’evolució de la pandèmia es mantindrà estable. Segons la consellera de Salut, Alba Vergés, el principal problema és que l’ocupació de llits de crítics es manté molt alta. “Si ara tinguessim un repunt de casos podríem arribar a xifres molt elevades que obligarien a desprogramar molta activitat no covid“. Per això, Vergés demana “ser prudents una mica més de temps”, i evitar sempre que es pugui la interacció social fora del grup bombolla. També el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, confirma que “estem baixant però de manera molt, molt lenta”. També alerta que en 10-15 dies la variant britànica acabarà sent la predominant.