L’exfutbolista del Barça Dani Alves continuarà en presó preventiva sense fiança després que la justícia hagi desestimat el recurs contra l’ordre d’empresonament que havia presentat la seva defensa. Alves continuarà reclòs a la presó de Brians 2, on va ingressar el 23 de gener passat arran de ser detingut, acusat d’una agressió sexual la nit del 30 de desembre a la discoteca Sutton de Barcelona. 

La vista es va celebrar dijous, 16 de febrer, però no ha estat fins aquest dimarts quan s’ha donat a conèixer la resolució dels magistrats de la Secció Tercera de l’Audiència de Barcelona. El tribunal destaca el risc que fugi i els “estrictes indicis de criminalitat”.

El risc de fugida elevat, l’argument principal

En la resolució, el tribunal destaca especialment el risc de fugida elevat per la capacitat econòmica de Dani Alves. Tot i que la defensa d’Alves va argumentar que el futbolista havia col·laborat en tot moment amb els Mossos d’Esquadra, el tribunal creu que “l’actitud col·laborativa” es deu al fet que en aquell moment “desconeixia l’abast de la investigació i els indicis de criminalitat”.

El tribunal considera que la vinculació d’Alves amb Barcelona és “merament administrativa” i que ell mateix ha reconegut que només ve “de vacances”. També destaca que té doble nacionalitat (espanyola i brasilera) i que la seva capacitat econòmica, pròpia d’un “futbolista d’elit”, permetria que pogués marxar del país. Per tot plegat, seguirà en presó preventivament.

Un cas mediàtic

El tribunal reconeix la pressió mediàtica del cas i assegura que, malgrat això, la resolució del recurs “ha de ser serena i minuciosa en benefici de l’investigat”. Defensa que Dani Alves “ni és objecte d’una persecució mediàtica que en fonamenta la presó provisional ni l’aixecament de la mesura, atacaria la dignitat de l’afirmada víctima”. Al text alerten que “no entrarem en la divergent interpretació que les acusacions i la defensa fan de les càmeres de seguretat” i consideren que “l’examen minuciós s’haurà de fer en la fase de plenari” (és a dir, durant el judici) i no en la processal.

La fiscalia demanava mantenir-lo en presó preventiva

Justament, la fiscalia havia demanat mantenir a Alves en presó preventiva. En l’escrit que va presentar al jutjat, el ministeri fiscal assegurava que les mesures cautelars demanades per la defensa no mitigaven el risc de fugida del jugador. La defensa d’Alves havia proposat diverses mesures alternatives a la presó per convèncer l’Audiència de Barcelona que no hi ha risc que marxi. Per exemple, una fiança, retirar-li el passaport, comparèixer periòdicament davant del jutjat o posar-li una polsera telemàtica per controlar els seus moviments.

Dani Alves diu que va haver-hi relacions sexuals “consentides”

Inicialment, Dani Alves va dir que no coneixia la víctima. Després, va canviar diverses vegades de versió i, finalment, va admetre que sí que va mantenir relacions sexuals “consentides” amb la noia en un lavabo privat del reservat de la discoteca Sutton.

L’exfutbolista va al·legar que havia mentit inicialment per no admetre una infidelitat conjugal. La versió de la víctima, però, es veu corroborada per diverses proves, com les seves empremtes dactilars en una determinada posició al lavabo, la presència de semen a la seva roba, el manteniment d’una única versió des del primer moment, les declaracions de diversos testimonis, les imatges de les càmeres de videovigilància i l’informe mèdic que li van fer a l’Hospital Clínic poc després dels fets, entre d’altres.