L’Hospital Clínic ha atès un total de 556 víctimes d’agressions sexuals a l’Àrea d’Urgències des de l’1 de gener i fins al 31 d’octubre d’aquest 2022. Es tracta de la xifra més alta registrada al centre de referència en l’atenció d’agressions sexuals a persones majors de 16 anys, i que representa un increment del 51 % respecte al mateix període del 2021. Per tant, aquestes violències no només se situen en els nivells de prepandèmia, sinó que els superen. El 90 % de les víctimes són dones i tots els agressors són homes. Per edats, més de la meitat de les agressions (el 53 %) són a noies menors de 25 anys.

Les dades s’han fet públiques a l’informe anual de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere de l’hospital. Durant la presentació, que s’ha fet aquest dijous, el director general de l’hospital, Josep Maria Campistol, les ha qualificades d’”esfereïdores” i ha afirmat que els números confirmen que “tenim una societat masclista i violenta, que està malalta”.

Els professionals que treballen en l’atenció a les víctimes d’agressions han remarcat també que el Clínic cada cop és més conegut com a centre de referència, i que les dones cada cop més prioritzen la consulta immediata, és a dir, van més ràpid a urgències després de l’agressió.

A l’hospital en les primeres 24 hores

De fet, el temps que passa des de l’agressió sexual fins a l’arribada al Clínic s’escurça. El 65 % de les agressions s’han atès quan feia menys de 24 hores dels fets. L’any passat aquesta xifra era del 50 %. Els professionals expliquen que abans, les dones agredides prioritzaven anar a la comissaria i posar la denúncia, i ara tenen més en compte la cura personal de la salut.

Una altra dada que ho demostra és que augmenta el nombre de persones agredides que arriba per iniciativa pròpia (54,7 % el 2022 davant del 41,5 % del 2021). En canvi, la xifra de les que hi arriben amb acompanyament policial disminueix (23,8 % el 2022 respecte del 25 % de l’any passat).

Noies menors de 25 anys

El 90 % de les víctimes són dones. Pel que fa a l’edat, el perfil majoritari de víctima són persones joves. El 53 % de les agressions s’han comès a menors de 25 anys, que són també les que més triguen a demanar ajuda mèdica. De fet, la majoria de les dones que triguen més de 72 hores a fer-ho són noies de menys de 25 que han patit una violació. El 5 % de les noies agredides tenen 16 o 17 anys.

Pel que fa al tipus d’agressió, el 57 % de les dones van ser violades (agressió vaginal, anal o bucal), i en una de cada cinc agressions a dones es produeixen lesions físiques com cops, mossegades als pits, estirades de cabells, esgarrapades, hematomes, contusions i d’altres més greus com fractures i escanyaments.

Els agressors sempre són homes

L’agressor és sempre un home i en la majoria dels casos, un conegut. El 44,8 % assegura que el coneixia, mentre que el 40 % diu que l’agressor és un desconegut. Pel que fa al lloc, les agressions es cometen sobretot en un domicili (44,6 %), tot i que també hi ha un 17 % que se situen en locals d’oci nocturn i un 13,7 %, al carrer.

El nombre d’agressions en grup no es redueix. Aquest 2022, 50 noies han estat agredides per més d’una persona, en la majoria d’aquests casos per dos o tres homes. També hi ha un cas d’una agressió comesa per set homes.