El Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca ha obert un mòdul de dones per a estrangeres en situació irregular. La secció s’ha posat en marxa després d’unes obres d’adequació de l’espai. Més d’un centenar d’entitats i col·lectius migrants i antiracistes s’han adherit a un comunicat en rebuig de l’obertura d’aquesta secció per a dones i denuncien que ja hi ha 12 estrangeres que han estat detingudes de forma violenta. També denuncien les condicions dels interns i demanen que tanqui definitivament aquest centre. 

En el text del comunicat asseguren que els CIE són una “expressió del sistema capitalista colonial que jerarquitza la vida de les persones, humanitza uns i deshumanitza uns altres rere un marc legal racista i classista“.

Per això, n’exigeixen no només el tancament definitiu sinó també la derogació de la Llei d’estrangeria, que legitima “la violència estructural racista”. I un canvi definitiu en les polítiques migratòries pels drets i llibertats de les persones migrades i refugiades.

Les dones són el 3 % dels interns, segons Interior

Segons el Ministeri de l’Interior, el col·lectiu de dones són de mitjana un 3 % de tots els interns, i fins ara eren traslladades als CIE de Madrid o València.

El tancament dels CIE, una reivindicació històrica

El tancament dels CIE és una reivindicació històrica amb més d’una dècada vigent. Al llarg d’aquests anys han estat diverses les entitats com Tanquem els CIE que han donat suport a les persones migrades que es troben tancades al centre de la Zona Franca.