El judici del crim de la Guàrdia Urbana ha viscut una jornada extraordinària. Si fins ara totes les sessions públiques s’havien celebrat a l’Audiència de Barcelona, aquest dilluns la vista oral s’ha traslladat, només per un dia, als tres escenaris clau del crim de l’agent que va aparèixer totalment calcinat dins del seu vehicle prop del pantà de Foix. Dos guàrdies urbans —la parella de la víctima i el seu amant— estan acusats de l’assassinat i s’enfronten a fins a 25 anys de presó.
Cap a les deu del matí el tribunal del jurat —format per nou persones més dos suplents—; el magistrat que presideix la sala, Enrique Rovira; la lletrada de l’Administració de la Justícia; el fiscal; els advocats de l’acusació i la defensa, i els dos acusats han sortit en comitiva, en vehicles diferents, de l’Audiència de Barcelona i a les 11 han arribat a Vilanova i la Geltrú.
Primera parada: casa de l’acusada
El primer lloc on s’han aturat ha estat l’immoble de l’acusada, situat a la urbanització de Santa Maria de Cubelles. Responent a la intenció del fiscal, tots els membres del jurat han visitat les dues plantes de la casa i, sobretot, l’habitació de la planta baixa on, segons la investigació, els dos acusats van cometre l’assassinat. De fet, és el lloc on els Mossos d’Esquadra van localitzar, més tard, una bombeta amb un esquitx de sang.
Durant la inspecció, s’han sentit alguns cops que han fet per provar la versió de l’acusada. Durant la instrucció, va declarar que la nit del crim en va sentir des de la planta superior.
En tractar-se d’una jornada atípica, l’expectació mediàtica ha estat encara més evident. En aquest primer escenari del crim s’hi han aplegat molts mitjans de comunicació per seguir els esdeveniments i informar-ne.
Segona parada: urbanització de l’exmarit
Acabada la primera inspecció, que s’ha allargat uns 35 minuts, tota la comitiva ha tornat a emprendre la marxa per dirigir-se fins a la urbanització El Papagai, on viu l’exmarit de l’acusada.
El posicionament dels telèfons mòbils dels dos processats ha permès esbrinar que van dur el cadàver de la víctima i també el seu mòbil fins a la casa de l’exmarit de l’acusada per intentar implicar-lo en l’assassinat. L’estratègia, però, no els va funcionar perquè, segons la investigació, a aquella hora la víctima ja era morta i l’exmarit en aquell moment no era a casa.
Tercera parada: prop del pantà de Foix
L’última parada de la comitiva judicial ha estat el punt proper al pantà de Foix on els Mossos d’Esquadra van trobar el vehicle cremat amb el cos de la víctima totalment calcinat dins del maleter. De fet, l’agent mort el van poder identificar gràcies a una pròtesi que duia a la columna a conseqüència d’una operació. En aquest punt, el jurat s’ha interessat per saber en quina posició exacta estava el vehicle.
Al llarg de tota la diligència ─que s’ha allargat fins passades les dues del migdia─, hi han estat presents totes les parts i els acusats, però ni uns ni altres no han pogut prendre la paraula ni guiar ni influir cap dels membres del jurat. Només hi ha pogut parlar el cap de la investigació dels Mossos.
Pràctica poc habitual
Aquesta pràctica es coneix com a inspecció ocular i és molt poc habitual. De fet, a Barcelona, consta almenys només un cas en què el jurat va sortir de les dependències judicials per fer una reconstrucció i n’hi ha tres casos més en judicis celebrats a l’Audiència de Girona.
En el cas del crim de la Guàrdia Urbana, la fiscalia va sol·licitar aquesta diligència tenint en compte que no hi ha proves directes del crim i els processats s’acusen mútuament. L’objectiu era que el jurat inspeccionés directament l’espai on suposadament va tenir lloc l’assassinat i fes el mateix recorregut que se sospita que van fer els acusats la nit de l’1 de maig del 2017.