Després de dos anys i vuit mesos, el crim de la Guàrdia Urbana arriba a judici. Després que aquest divendres s’hagin escollit les nou persones que formaran part del jurat popular, a partir d’aquest dilluns començaran les sessions públiques de la vista amb la presència dels acusats: dos agents de la Guàrdia Urbana, una dona i un home que eren amants i que suposadament van assassinar un altre policia del mateix cos el maig del 2017 i van calar foc al cadàver, que van amagar dins el maleter del seu cotxe al pantà de Foix.

La fiscalia demana 25 anys de presó per a la dona, que era la parella sentimental de la víctima, i 24 per a l’altre acusat. Els acusa de ser coautors d’un suposat delicte d’assassinat. L’acusació particular sol·licita 25 anys per a cadascun d’ells, mentre que les defenses dels processats en demanen l’absolució. Un i altre es contradiuen i s’acusen mútuament de l’autoria del crim. 

Els fets

El crim de la Guàrdia Urbana es remunta al maig del 2017. Segons el relat del ministeri públic, el 2 de maig a la matinada, “de comú acord”, van posar fi a la vida de l’altre agent i van calcinar-ne el cos dins el maleter del seu propi cotxe al pantà de Foix.

I per què? El fiscal relata un triangle amorós entre els dos acusats, que eren amants, i la víctima, que mantenia una relació sentimental amb la dona encausada. Segons la fiscalia, el van assassinar perquè “obstaculitzava” la relació sentimental que mantenien d’amagat.

L’acusació particular, és a dir, l’advocat de la víctima, afegeix un altre possible mòbil al crim: sosté que els acusats van posar fi a la vida de l’agent perquè temien que revelés detalls sobre una mort a Montjuïc l’any 2014. En aquest cas, un home va perdre la vida en el marc d’una operació policial en què participaven els dos acusats i l’acusació assegura que la víctima sabia —perquè l’hi havia confessat la seva parella— que l’altre acusat havia llançat aquest home intencionadament. Aquest cas es va reobrir arran del crim al pantà, però ara continua arxivat per falta de proves.

Les incògnites del cas

Més enllà del mòbil del crim, la investigació també ha aconseguit acotar l’escena del crim, que se situa al domicili particular de l’acusada i la víctima, a Vilanova i la Geltrú. Ara bé, hi ha moltes incògnites que caldrà resoldre en el judici, com si hi pot tenir relació el fet que la víctima estigués suspès de sou i feina per haver agredit un motorista a l’Arrabassada. També es desconeix quina va ser l’arma del crimels informes forenses apunten a l’estrangulament—i l’autoria, ja que els dos acusats s’assenyalen l’un a l’altre.

Ella sosté que va matar-lo l’altre acusat perquè no suportava que fos la seva parella. Per això, la defensa de la dona en demana l’absolució, malgrat que, de manera alternativa, li atribueix únicament un paper d’encobridora d’homicidi per imprudència. En canvi, ell defensa una tesi totalment diferent: assegura que va ser l’acusada qui va matar la seva parella sentimental després d’una forta discussió perquè ell va descobrir que ella no li havia estat fidel. L’acusat sosté que va intentar convèncer-la de denunciar-ho, però que ella s’hi va negar.

Com serà el judici pel crim de la Guàrdia Urbana

La vista oral s’allargarà fins al 16 de març, amb sessions de matí de dilluns a dijous. Els dos acusats seran els últims a declarar. Aquest dilluns, es començarà amb la fase prèvia, en què es farà la lectura dels escrits de les parts, que podran fer al·legacions, i després, a partir de dimarts, s’iniciarà la fase dels testimonis, entre els quals hi ha familiars dels acusats i la víctima, companys de la Guàrdia Urbana, l’exintendent major del cos, Evelio Vázquez, els mossos que van liderar la investigació i els ciclistes que van localitzar el vehicle calcinat al pantà de Foix, entre d’altres.

La quarta setmana de judici, el 24 de febrer, el jurat es desplaçarà fins a l’escena del crim per fer-se una idea dels fets allà on van passar. És un procediment que es coneix com a inspecció ocular i que és molt poc habitual.