Les casetes de l’Encarnació i l’alzina van alertar de la necessitat de revisar el catàleg de patrimoni de Gràcia. Per això, durant l’any passat un equip va fer treball de camp per ampliar la protecció i afegir elements de memòria històrica i verd. Ara, aquest nou informe ja s’ha presentat, però algunes plataformes veïnals creuen que ha fet curt.

La plataforma Gràcia, cap a On Vas?, el Jardí del Silenci, Salvem l’Alzina i l’Associació Veïnal Vila de Gràcia han recorregut els carrers de la Vila i han detectat més de 500 elements que no s’han inclòs al nou catàleg de patrimoni de Gràcia. Ara, han presentat al·legacions per demanar que s’ampliïn els elements protegits.

Tenir en compte els conjunts arquitectònics

Toni Ramon de la plataforma Gràcia, cap a On Vas? considera que cal preservar conjunts arquitectònics per garantir la identitat i el teixit urbà de la Vila. Els veïns creuen que aquesta és la manera d’entendre com era el barri antigament, però asseguren que s’han deixat finques per protegir. És el cas de l’illa del carrer d’Igualada amb el de Banyoles, que té cases que es protegiran i d’altres que no. Des de les  plataformes veïnals no entenen que el conjunt no es blindi sencer. “De sobte veus un edifici antic entremig d’edificis moderns, no et donen cap pista, només és com un ‘souvenir’, gairebé”, assenyala l’Elisabeth Maluquer de la plataforma Gràcia, cap a On Vas?.

Finques, comerços i edificis moderns

Las plataformes veïnals també inclouen finques que creuen que no haurien de quedar fora, com la del carrer del Progrés, 18 – 20. Alguns espais que sí que estan al catàleg consideren que s’hauria d’augmentar el nivell de protecció com el pati de l’Escola Josep Maria Jujol. La proposta veïnal també incorpora comerços i edificis moderns. L’Elisabeth Maluquer explica que “hi ha edificis que potser ara els donem per descomptat, perquè són recents, però el dia de demà ens podem tornar a trobar un cas com el de l’alzina, per tant ho hem de preveure“.

Demanen crear una comissió tècnica

Un altre punt de les al·legacions fa referència als edificis anteriors al 1953 que no estan inclosos en el catàleg. En el nou pla es diu que abans d’un enderroc d’una d’aquestes finques s’haurà de documentar, però els veïns temen que això no signifiqui poder parar la demolició. A més, creuen que s’hauria d’establir una comissió tècnica formada per professionals i persones dels moviments veïnals que valoressin aquests casos.

Aquests punts afegeixen més de 500 elements que creuen que s’haurien d’incloure en el nou catàleg i així blindar la fisonomia històrica de la Vila.