El judici del crim de la Guàrdia Urbana ha arrencat aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona i té una particularitat poc habitual: un jurat popular. Aquest, compost per nou persones, serà l’encarregat de dir si els dos acusats són culpables o no culpables.

Es tracta d’una situació poc freqüent a Espanya i, segons el catedràtic en dret processal Jordi Nieva, també als Estats Units: “Només un 3 % dels judicis tenen jurat popular perquè [les parts] sempre arriben a un acord per evitar-lo”, ha assegurat. Nieva explica que, normalment, hi ha voluntat d’excloure el jurat popular perquè “és un element molt incontrolable i té molta tendència a seguir el parer del ministeri fiscal”, que en aquest cas considera que la principal hipòtesi del mòbil del crim és un triangle amorós.

La llei preveu la possibilitat d’establir un jurat popular en casos d’homicidi dolós (amb intenció), delictes de corrupció sense prevaricació, tràfic d’influències, en l’omissió del deure de socors o, entre d’altres, les entrades il·legítimes a domicilis.

Com es trien els membres d’un jurat popular?

Segons les llistes electorals existents se’n fan unes de generals amb persones que, potencialment, poden formar part d’un jurat. D’aquí en surten 36 seleccionats i, després d’un procés d’al·legacions d’aquells que no hi poden assistir, en una segona fase es redueix la llista a 21 persones.

És aleshores, explica Nieva, quan advocats i fiscals entrevisten els escollits per separat i els poden fer tot tipus de preguntes (simpaties polítiques, tendències sexuals, etc.) amb l’objectiu de trobar les persones més imparcials o les que més interessen a cada part.

“El que fan els advocats i els fiscals és entrevistar-los i els pregunten el que volen per escollir el més imparcial o el que més els interessa”

Un cop fetes les entrevistes, el fiscal i les defenses poden excloure quatre persones cadascun sense justificació, de manera que la llista queda reduïda a 13 candidats. Finalment, es fa un sorteig dels qual surten els nou membres del jurat popular i dos suplents.

Qui no pot formar part d’un jurat popular?

Si una persona és escollida per formar part del jurat popular està obligada a presentar-s’hi sempre que no tingui una justificació argumentada. Les persones majors de 65 anys, amb càrregues familiars importants o amb feines en què no se’ls pot substituir poden presentar al·legacions.

“En l’actualitat segurament es miraria però la llei no diu res de paritat”

D’altra banda, hi ha persones que mai poden formar part d’un jurat popular, com aquelles que ocupen un càrrec públic d’importància, membres de les forces de seguretat, militars, advocats o jutges.

Com a curiositat, la llei no estableix cap criteri de proporcionalitat de gènere a l’hora de compondre un jurat popular: “En l’actualitat segurament es miraria però la llei no diu res de paritat”, ha afirmat Nieva.

Per què seuen al mateix banc els acusats si s’incriminen mútuament?

L’home i la dona acusats d’haver assassinat la víctima seuen al mateix banc dels acusats, una imatge que pot sobtar si es té en compte que les versions de cadascun es contradiuen i s’incriminen mútuament. Segons Nieva, aquesta és una situació “evitable” ja que la llei preveu que puguin seure al costat dels seus advocats, tot i que no ha estat així en aquest cas.

El jurat es desplaçarà a l’escenari del crim el 24 de febrer

Una altra de les situacions poc freqüents que sí que es veuran en aquest judici del crim de la Guàrdia Urbana és una inspecció ocular del jurat popular a l’escenari del crim. El 24 de febrer està previst que els nou membres es desplacin fins a la casa de l’acusada, a Vilanova i la Geltrú, per fer-se una idea dels fets allà on van passar.