Les obres de la futura plaça del Verdum encaren la recta final. Els veïns, però, molt actius en la remodelació de l’espai, han rebut una galleda d’aigua freda en l’últim moment. Les grans jardineres distribuïdes per tota la plaça no es poden omplir de verd pel decret de sequera. “Estem molt contents amb el resultat de la plaça, però ara tenim unes grans jardineres de maons de colors on no es pot plantar res”, lamenta Aurora Álvarez. de l’Associació Veïnal del Verdum.

Ara, el repte per als veïns és trobar una fórmula perquè no s’acabi fent un mal ús dels grans recipients. Per evitar-ho, l’entitat demana protegir les jardineres amb gabions metàl·lics, un cop plenes amb la terra i l’escorça. “No volem que la jardinera quedi allà tal qual i per això obrim un debat amb el districte per trobar-hi una solució“, comenta Álvarez.

Veïns implicats des del començament

La remodelació de la plaça i l’entorn neix d’una reivindicació veïnal per millorar urbanísticament l’espai i adequar-lo a les dinàmiques de convivència que fomenten entitats i associacions del barri. En aquest sentit, la proposta va sorgir a partir d’un procés participatiu. “La implicació veïnal ha estat present tant en la redacció del projecte com en l’execució i ara amb les obres continuem fent comissions de seguiment mensuals”, explica Mireia Valls, cap de projectes del Pla de barris al Verdum.     

La futura plaça serà més accessible i tindrà un punt de trobada per a activitats comunitàries. També s’està actuant en els dos carrers adjacents, amb un itinerari de jocs i més jardineres, on de moment tampoc no es podrà plantar es. Amb una inversió de 600.000 euros es preveu que l’obra estigui enllestida a finals de març.

Una plaça que vol tornar a ser neuràlgica

Abans de l’enderroc de les anomenades Cases del Governador, la plaça de Verdum era el nucli vital del barri. “Era on es concentrava tot el comerç i també era punt de trobada de la revetlla de Sant Joan o la festa major”, recorda Álvarez. Amb la remodelació del barri i les noves promocions d’habitatges la plaça va esdevenir “un espai de ciment, amb pocs arbres i amb esglaons que en dificultaven l’accés i les activitats comunitàries”, afegeix.

Les entitats van insistir a remodelar la plaça fins aconseguir-ho a través del Pla de Barris l’any 2021. Entre les idees que es van recollir hi destacava la demanda d’afegir més color i millorar l’accessibilitat però, sobretot, incrementar la presència de verd. Ara per ara, aquest element haurà d’esperar per adaptar-se a la sequera.