L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per redactar una nova ordenança per al reaprofitament de les aigües grises en els edificis nous i les grans rehabilitacions. Les aigües grises són les que es perden pel desguàs de dutxes i banyeres, que amb un sistema de recollida i tractament, es poden recuperar per a altres usos, com la cisterna del vàter. L’objectiu és que el text s’aprovi a finals d’any i es comenci a aplicar de forma immediata.

Reduir el consum d’aigua potable un 30 %

En concret, la normativa afectarà tota l’obra de nova construcció i també les rehabilitacions de finques de més de 16 habitatges o que tinguin un consum de més de 500 m³, perquè els estudis previs apunten que és quan aquest aprofitament de les aigües grises és rendible.

A la ciutat una llar de quatre persones genera uns 200 litres d’aigües grises al dia, que en cas de disposar d’aquest sistema, es podrien utilitzar per omplir les cisternes dels vàters. El consistori calcula això podria reduir el consum d’aigua potable fins a un 30 %, la qual cosa representa un estalvi potencial de 300.000 m³ d’aigua potable a la ciutat.

Un estalvi de 90 € l’any per habitatge

L’Ajuntament remarca que la inversió per instal·lar aquest sistema és mínima i que es recupera ràpidament perquè permet un estalvi de 90 euros l’any per habitatge en edificis de 16 habitatges i de fins a 170 euros l’any en edificis amb 50 pisos.

La primera promoció pública amb aquest sistema, al Besòs

Barcelona ja disposa d’un edifici de lloguer social amb aquest sistema de reaprofitament d’aigua. Està ubicat al carrer de Lluís Borrassà, número 23-25, al barri del Besòs i el Maresme, i té llogaters des de fa un any.

Edifici de lloguer social al carrer de Lluís Borrassà

Es tracta del primer, tot i que ja hi ha en construcció dues promocions públiques més que també incorporaran aquest mecanisme.

Procés participatiu

El pas previ a la redacció de la normativa serà un procés participatiu en què es faran sessions amb els agents que hi estiguin interessats: des de les associacions de veïns, entitats vinculades l’aigua, equipaments esportius, hotelers i restauradors; fins a col·legis professionals, instal·ladors, promotors d’habitatges, etc.

A banda, la ciutadania en general també hi pot participar a través de la plataforma Decidim.Barcelona. Tot el procés comptarà amb una comissió de seguiment formada per experts.

La futura ordenança d’aigües grises està dins de les accions per als recursos hídrics alternatius incloses al Pla endreça.