Un total de 14 persones han estat detingudes a Barcelona, Roma i Nàpols, en el marc d’una investigació internacional per la producció i distribució de bitllets falsos per valor de més d’un milió d’euros. Entre els detinguts hi ha els principals responsables de l’organització criminal. La banda actuava des de l’Eixample amb bitllets d’una “altíssima qualitat” que aconseguien enganyar la majoria de sistemes de pagament.

A Barcelona la investigació va començar al novembre del 2023 quan van detectar la circulació d’una gran quantitat de bitllets falsos de 100 € en comerços de la ciutat. Els investigadors van aconseguir identificar els membres de la cèl·lula que operava des de Barcelona i s’encarregava de distribuir les falsificacions a Espanya.

A Itàlia ja hi havia una investigació oberta des del gener del 2023 contra una organització criminal establerta a Nàpols i Roma, que fabricava i distribuïa aquests mateixos bitllets. El grup havia expandit l’àrea d’influència per diferents països d’Europa.

Desarticulada una banda que suplantava clients d’entitats bancàries
La banda estava integrada per diversos membres amb rols molt ben definits

Cèl·lula de distribució a l’Eixample

La cèl·lula de distribució s’encarregava de portar grans quantitats de bitllets falsos als grups itinerants que col·locaven els bitllets, entre els quals hi havia la cèl·lula detectada a Barcelona en dos domicilis de l’Eixample. Des d’aquí operaven per tota la ciutat fent petites compres en establiments que tenien màquines electròniques. Un cop introduït el bitllet fals, aconseguien el canvi que les màquines els lliuraven i el producte adquirit.

Els investigadors van detenir en dues ocasions els distribuïdors a l’aeroport del Prat i a l’estació del Nord, quan la cèl·lula de distribució pretenia introduir-los a Catalunya. En total es van intervenir 70.000 € falsos en bitllets de 100 €.

Bitllets falsos que enganyaven la majoria de màquines

Els bitllets produïts per l’organització estaven fets de manera artesanal, tenien una altíssima qualitat i feien servir tintes especials, marques d’aigua i diferents elements destinats a esquivar els mecanismes de detecció de les màquines automàtiques de pagament.