Un carretó mòbil del Pla de barris ha convidat aquest dimecres veïns i veïnes a exposar problemes i propostes de solució que millorin la plaça del Verdum. Les queixes principals són per les grades, per l’accessibilitat i per temes de civisme. Aquesta és la primera de les tres convocatòries que es faran per debatre sobre una plaça que mai no ha acabat de convèncer ni funcionar com a eix o punt de trobada.

Oportunitat per revitalitzar la plaça

Des que van saber que entraven al Pla de barris, l’AV Verdum tenia molt clar que era una oportunitat per millorar la convivència als carrers i les places, i en aquest punt, la de Verdum era un dels grans objectius: “Que la plaça del Verdum sigui un lloc per viure-hi i no un espai de ciment com és ara”, explica Aurora Álvarez, des de l’associació veïnal. L’AV Verdum vol aprofitar aquesta oportunitat de millorar la plaça, però no renuncia a una remodelació integral més endavant.

Una plaça amb diferents problemes

La configuració actual de la plaça, amb diferents nivells, no afavoreix la trobada de veïns

La configuració actual de la plaça n’és un dels problemes principals. Es va optar per construir en una banda diverses terrasses amb arbres i mobiliari urbà, per salvar el desnivell, i, a l’altra, un espai de vianants que comunica amb els carrers de Viladrosa i de Góngora, i l’interior de dos blocs d’habitatges. Però aquest espai, essencialment de totxana i amb obstacles, no afavoreix la trobada.

Intervenció tàctica, el repte principal

Ara el repte és trobar la forma de fer “una intervenció tàctica”, segons anuncia la convocatòria del procés participatiu, per millorar l’espai, fer-lo més amable i, a més, aconseguir que sigui un eix del barri cap a la via Júlia.

Per millorar l’espai es tindrà en compte les aportacions dels veïns de la zona

El carretó mòbil tornarà aquest divendres a la tarda a la plaça de Francesc Layret per continuar recopilant idees que permetin fer la diagnosi. També, dimecres 22 a la tarda, a la plaça del Verdum tindrà lloc una trobada oberta per debatre sobre l’espai. Tot plegat, coincidint amb la Festa Major de Verdum.

Hereva d’una plaça porticada

La plaça del Verdum es va construir a principis del 2000, en el marc del pla d’enderroc de les Cases del Governador, les històriques casetes blanques de 20 m2 ara ja desaparegudes. La plaça original era porticada. Allà hi havia les botigues i esdevenia un gran espai de trobada.

Amb la remodelació de la zona, la nova plaça es va resituar ben a prop de l’indret inicial, on hi havia hagut un altre element històric del Verdum: els safareigs, també punt de trobada i sororitat, en aquest cas, essencialment femení. Una placa recorda aquest safareig en un dels racons de la plaça del Verdum.