L’entitat de defensa dels drets humans Irídia ha criticat amb duresa el protocol dels Mossos d’Esquadra sobre l’ús de les bales de “foam, part del qual s’ha fet públic aquest dilluns. El centre considera que és “molt greu” que es permeti a la policia catalana disparar projectils d’escuma als braços en casos excepcionals (quan la persona té un objecte llancívol o contundent a la mà). “Si l’extremitat se situa en la zona alta del cos, el risc de disparar al cap és molt alt“, lamenta l’entitat, que demana una revisió “urgent” del text perquè, entre altres coses, es prohibeixi disparar per sobre de l’abdomen.

Irídia lamenta que el protocol amb què ha treballat els Mossos d’Esquadra ha fet perdre l’ull a una noia durant una de les jornades de mobilitzacions a favor de la llibertat de Pablo Hasél. L’entitat també recorda el cas d’una altra dona greument ferida per l’impacte d’una bala d’escuma el 18 d’octubre del 2019, durant les protestes postsentència.

Exigeix la publicació de la instrucció completa

L’advocat d’Irídia, Andrés García Berrio, qualifica d’“absolutament insuficient” la publicació d’un fragment del protocol policial sobre els projectils de “foam”. Si bé considera que és “un primer pas” per millorar la transparència al cos policial, exigeix anar més enllà i publicar-ne la instrucció completa.

“Confiem que els grups parlamentaris aprovin aviat la creació d’una comissió d’estudi sobre models d’ordre públic i mecanismes de control”, ha dit també el Centre de Defensa dels Drets Humans en un fil a Twitter. Mentrestant, afegeix Irídia, cal “corregir el protocol d’ús” amb “caràcter immediat”.

Condemna, també, de Stop Bales de Goma

L’associació Stop Bales de Goma també ha condemnat les excepcions del protocol que permeten disparar als braços. Assegura que “no sempre es respecten els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat” per part dels agents i que la pèrdua d’un ull no pot ser originària en cap cas d’una actuació policial proporcional. A més a més, diu que mai no es compleix amb la traçabilitat per esbrinar el responsable dels trets en cas de lesions.

En qualsevol cas, aquesta entitat ha fet sempre una “crítica rotunda” a qualsevol model policial que permeti disparar projectils contra la ciutadania.