Ha passat més d’un any des que la pandèmia del coronavirus va esclatar i les dades del Banc dels Aliments continuen sent esfereïdores. La covid-19 ha fet créixer en un 30 % l’ajuda alimentària que ofereix l’entitat. El banc alerta que, des de l’octubre passat, la demanda augmenta cada mes i tem que la fi dels ERTO ─prevista sobre el paper per al 31 de maig─ multipliqui el nombre de persones a qui els caldrà un cop de mà per tenir un plat a taula.

Lluís Fatjó-Vilas, director de la Fundació del Banc dels Aliments, està convençut que la demanda seguirà augmentant i confia que l’entitat estarà preparada. Segons Fatjó-Vilas, el sol·licitant d’ajut alimentari ha canviat en l’últim any: al marge dels afectats per pobresa extrema, molts són persones que abans de la pandèmia vivien al dia, amb feines precàries en el mercat informal, per exemple. També han detectat que, entre els beneficiaris, hi ha més joves i famílies amb menors que viuen de relloguer.

Actualment, els bancs d’aliments de la província de Barcelona atenen gairebé 148.000 persones gràcies a 329 entitats. A Catalunya, són més de 256.000 atesos a través de 636 entitats, unes 60.000 persones més que abans de l’inici de la pandèmia.

Crida a la solidaritat de la ciutadania

Amb l’objectiu d’acompanyar tot aquell qui ho necessiti, el Banc ha llançat aquest dilluns la segona edició de la campanya solidària “Cap llar sense aliments”, amb el suport de Fundació “la Caixa” i CaixaBank. El 2020 l’acció va recaptar 700.000 euros a Catalunya i un total de 3,4 milions d’euros al conjunt d’Espanya, que van permetre aconseguir 3.600 tones d’aliments. S’hi pot col·laborar a través dels caixers automàtics de l’entitat bancària o accedint a l’app i a la pàgina web de CaixaBank.