piscina desmontable
foto: LM

Davant la incertesa sobre si aquest estiu obriran les piscines exteriors a Barcelona, depenent de com avancin les fases de desescalada, són molts els qui, amb l’arribada de la calor dels últims dies, han optat per informar-se i comprar una piscina desmuntable o inflable. De fet, les vendes de piscines desmuntables han augmentat en les últimes setmanes. En algunes botigues que venen aquests productes, com Leroy Merlin, confirmen que les vendes han crescut un 350 %. Ara bé, aquestes piscines no es poden instal·lar a tot arreu. És segur col·locar una piscina inflable al terrat de casa o un balcó?

Què cal tenir en compte per instal·lar una piscina inflable?

Actualment, no existeix una normativa específica sobre la instal·lació de piscines desmuntables als habitatges unifamiliars. El que sí que regula el Codi tècnic d’edificació és que un habitatge d’ús residencial ha de poder suportar un pes de 200 quilos per metre quadrat també als balcons i terrasses. Per tant, una piscina inflable amb una superfície a partir d’un metre per un metre plena amb 20 centímetres d’aigua ja superaria aquest límit.

Maite Bartrolí, arquitecta de l’ITeC i consultora del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, assenyala que la normativa del Codi tècnic d’edificació està vigent per als edificis més nous, però en el cas de les construccions més antigues la legislació era més laxa i fixava la sobrecàrrega d’ús en 100 o 150 quilos per metre quadrat. Bartrolí assegura que als habitatges actuals els arquitectes treballen amb un marge de seguretat més gran que el que estableix la normativa, però en tot cas desaconsella posar piscines desmuntables amb més de 20 centímetres d’aigua a les terrasses, encara que sigui una estructura nova i en cap cas en edificis antics. Bartrolí aclareix que tampoc és el mateix que la piscina ocupi una part petita de la terrassa que traslladar aquest pes a la meitat de l’estructura.

Jaume Arbós, tècnic del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona, assegura que quan algú els fa la consulta per ubicar una piscina desmuntable a una terrassa ho desaconsellen. En cas que la persona hi insisteixi recomanen que un tècnic revisi l’estructura del terrat per veure si pot aguantar el pes. Arbós insisteix que el problema no és només pel risc d’enfonsament del terrat, sinó que la col·locació de la piscina acabi provocant fissures, esquerdes o altres patologies.

Usos nous a les terrasses

Miguel Mayorga

, arquitecte i professor d’urbanisme de la UPC i la UOC, assegura que les terrasses dels edificis representen una oportunitat pel seu ús urbà i que la situació de confinament ha fet aflorar encara més aquesta necessitat. Considera que cal replantejar usos recreatius nous per a aquests espais, però sempre a partir de protocols que fixin en quines condicions de seguretat s’ha de fer. En aquest sentit, assenyala que és molt important conèixer aspectes com l’estructura del terrat, la seva capacitat, la localització de l’edifici o el perfil de les famílies que l’utilitzaran.

La normativa a Barcelona

Sobre aquest assumpte, l’Ajuntament de Barcelona apunta que segons la normativa urbanística i l’ordenança municipal d’edificació s’estipula que només una piscina d’obra que formi part d’una edificació ve regulada per la normativa.

D’altra banda, els terrats privats admeten un ús lligat al seu caràcter d’espai exterior. I, per tant, són admesos elements com para-sols, testos, taules, cadires i piscines inflables domèstiques. Això sí, s’han de seguir les indicacions i condicions d’ús que indica cada fabricant.

Sobre la col·locació d’aquests elements en balcons, i tenint en compte les dimensions més reduïdes d’aquests espais, cal utilitzar basses d’aigua més petites i alhora vigilar que no comportin un risc per a la seguretat, en el sentit que no acabin formant un graó on enfilar-se. Des de l’àmbit municipal, també s’apunta que en balcons petits és recomanable no utilitzar piscines inflables, ni les més petites.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a