Des que va començar la crisi sanitària provocada per la covid-19, el disseny i l’arquitectura han fet front comú per lluitar contra el coronavirus: hospitals de campanya fets a Girona, màscares amb dissenys estètics i funcionals, obridors de portes per no haver d’usar les mans… Us deixem un conjunt de propostes que ens faran la vida més fàcil després del coronavirus.

Hospitals inflables

L’empresa de Girona Tecnodimensión, fundada per Jesús Pallarès, pare de l’il·lustrador Marc Pallarès, fa anys que fabrica tota classe d’inflables, però des de la crisi de la covid-19 només han construït hospitals que han enviat a països de tot el món. Els hospitals inflables són reciclables, es poden adaptar a qualsevol terreny i poden arribar als 1200 m2. Aquests hospitals d’emergència són una resposta ràpida com a centre d’atenció immediata contra catàstrofes, emergències sanitàries o desastres naturals.

Hospital inflable

Respiradors 3D

Quan va començar la crisi de la covid-19 diversos centres d’investigació van començar a treballar per construir material sanitari. La Universitat Politècnica de Catalunya ha estat fabricant respiradors artificials amb la seva impressora. A més, el CIM UPC i la seva empresa derivada, BCN3D Technologies, s’han unit també al projecte col·laboratiu de la plataforma 3dcovid19.tech, una iniciativa per coordinar la fabricació 3D de material mèdic i en què hi participen empreses, centres tecnològics, “makers”, emprenedors i ateneus de fabricació digital de Barcelona.

Respiradors 3D

Obridors de portes

La UPC també ha creat un obridor de portes en 3D per no haver d’usar les mans en superfícies de risc. El suport, amb el qual es poden obrir tota mena de manetes de porta sense haver d’usar les mans, s’ha dissenyat amb els objectius de poder-se fabricar fàcilment en qualsevol impressora 3D domèstica i de poder-se muntar, simplement, amb tres brides.

Obridor de portes 3D

Mascaretes amb estil

L’artista polonesa Anna Chwaliszewska, establerta a Barcelona des de fa més de 10 anys, és la fundadora de l’estudi Noir Mask i una especialista en el disseny i la confecció de màscares, un producte força demandat en aquests dies en què el coronavirus ha modificat l’aspecte amb què sortim al carrer. Chwaliszewska ha penjat al seu Instagram (anna.chwaliszewska) una sèrie de dissenys que ens poden suggerir idees per vestir la mascareta amb estil.

Mascareta disseny

Restaurants protegits

Un restaurant mostra la lluita del disseny i l’arquitectura contra el coronavirus amb una proposta perfecta per obrir els locals gastronòmics i mantenir la distància social. El restaurant Mediamatic ETEN d’Amsterdam ha instal·lat una sèrie de cabines tancades i transparents en què els comensals poden menjar, gaudir de les vistes i mantenir la distància social.

Els avions del futur?

La desescalada va començar amb les queixes dels usuaris de diversos vols d’avions perquè no es mantenia el distanciament social, doncs aquesta és una proposta que podrien estudiar les companyies aèries per fer front contra el coronavirus. Aviointeriors, una empresa italiana dedicada a la fabricació de seients, ha proposat una solució, utilitza el seient del mig per adaptar-lo i la mampara com a element d’aïllament.

Parcs amb distància social

La firma d’arquitectes austriacs Studio Precht ha creat el parc amb distància social. Un espai laberíntic que combina àrees verdes amb llocs per complir la distància social.