Polítics acusats

El Tribunal Suprem jutjarà a partir d’aquest dimarts el procés independentista de Catalunya. Després de poc més d’un any d’investigació i de presons preventives per a la majoria dels acusats, la causa ha arribat a la fase més important: la del judici, en què el tribunal provarà si hi va haver delicte al llarg de tot el procés, sobretot en els fets del 20 de setembre al Departament d’Economia i en el referèndum de l’1 d’octubre.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés ” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Serà un macrojudici per la quantitat d’acusats —n’hi ha 12 entre polítics i líders socials—, els més de 500 testimonis que hi declararan i els folis que acumula. Una altra de les particularitats de la causa és que es jutgen fets polítics i, per tant, marcarà la història i les relacions entre Catalunya i Espanya d’ara endavant.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici als presos polítics” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

Fins a 25 anys de presó

Els 12 acusats s’enfronten al delicte de rebel·lió, el fet delictiu més greu del Codi penal espanyol, penat amb fins a 30 anys de presó. Seurà al banc dels acusats bona part del govern Puigdemont, excepte qui n’era president i altres exconsellers que són a l’estranger declarats en rebel·lia.

Per això, el càrrec més alt que compareixerà a judici serà l’exvicepresident i exconseller d’Economia Oriol Junqueras, a qui la fiscalia demana 25 anys de presó. Juntament amb ell, estan processats Jordi Sànchez, de l’ANC, Jordi Cuixart, d’Òmnium Cultural, i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que s’enfronten a 17 anys de privació de llibertat; i Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Dolors Bassa, a qui demanen 16 anys de presó.

A la banqueta, també seuran tres acusats més que estan en llibertat provisional: l’exconseller de Justícia Carles Mundó, l’exconsellera de Governació Meritxell Borràs i l’exconseller d’Empresa i Coneixement Santi Vila, que s’enfronten a set anys de presó per malversació de fons públics i desobediència.

 

Els 40 dies clau

El contingut es remuntarà al pacte d’estabilitat entre Artur Mas i Oriol Junqueras el 2012, però es basarà sobretot en 40 dies: des de les concentracions del 20 de setembre del 2017 al Departament d’Economia fins a la declaració d’independència del 27 d’octubre, passant pel referèndum de l’1-O. De tot plegat, se’n sentiran dues versions: la que parla d’un aixecament violent per aconseguir la independència, que sostenen la fiscalia i Vox, i la dels acusats, que defensaran que les mobilitzacions sempre van ser pacífiques i que votar no és delicte.

Per això, el debat tractarà sobretot sobre qüestions polítiques, però també s’aportaran molts arguments jurídics i tècnics, i proves gràfiques i documentals. Per exemple, el missatge de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart per desconvocar la concentració del 20-S o la declaració de l’exministre Montoro, que pot ser clau per desmuntar la tesi que el govern Puigdemont suposadament va malversar més de dos milions d’euros per organitzar el referèndum.

Les qüestions prèvies

El tret de sortida serà aquest dimarts a partir de les 10 h amb les qüestions prèvies, un tràmit en què les defenses aprofitaran per tornar a denunciar vulneració de drets fonamentals —com van fer en la vista prèvia— o per impugnar o demanar alguna prova nova. També es preveu que plantegin algunes qüestions com ara el fet que el tribunal no hagi admès la presència d’observadors internacionals dins la sala.

Les qüestions prèvies s’allargaran uns dos dies i tot apunta que dijous començaran a declarar els acusats, amb Oriol Junqueras. Està previst que el 21 de febrer hagin acabat els interrogatoris dels encausats i comencin a comparèixer els més de 500 testimonis, entre els quals hi ha l’alcaldessa, Ada Colau. Després serà el torn de les proves pericials i les documentals i finalment cada part farà públic el seu informe i les conclusions finals, moment en què les acusacions podrien tant elevar com rebaixar les peticions de pena. Després els acusats tindran el dret a l’última paraula i seguidament el cas quedarà vist per a sentència.

Trasllats diaris de les presons madrilenyes

Els nou acusats que estan en presó preventiva seran traslladats cada dia fins al Suprem. La Guàrdia Civil anirà a buscar els homes a Soto del Real i les dones a Alcalá-Meco. El viatge dura aproximadament 35 minuts i l’hauran de fer cada dia. Aniran fins a l’Audiència Nacional i d’allà la Policia Nacional els portarà al Suprem. Està previst que dinin en el mateix edifici del tribunal i no en surtin fins al vespre, quan hauran de desfer el viatge del matí per tornar-lo a fer l’endemà.