L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, declararà com a testimoni del judici contra el procés sobiranista de Catalunya. El tribunal que jutjarà la causa a partir del proper 12 de febrer ha admès aquesta declaració proposada per la defensa de Jordi Turull i Jordi Sànchez, i també per l’acusació popular VOX, per animar a les mobilitzacions a través de les xarxes socials.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Judici presos: tot el que has de saber” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Juntament amb Colau, els set magistrats també han acceptat que comparegui en qualitat de testimoni l’expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, l’exvicepresidenta Soraya Saénz de Santamaria, l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, el lehendekari Iñigo Urkullu, el president del Parlament, Roger Torrent, l’exdelegat del govern espanyol, Enric Millo o el major i ex cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, processat a l’Audiència Nacional per dos delictes de sedició i un delicte d’organització criminal.

Citats també Pisarello, Asens, Trias i Reguant

També ha estat citat com a testimoni el president del Grup Municipal Demócrata, Xavier Trias. L’ha proposat la defensa de Jordi Sánchez  i Jordi Cuixart i compareixerà perquè va estar present el 20-S davant la seu de la CUP i perquè apareix en atestats policials de la Guàrdia Civil. Altres testimonis seran el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, el tercer tinent d’alcalde, Jaume Asens i Eulàlia Reguant, que en el moment era diputada de la CUP. Són alguns dels noms de la llista de més d’un centenar de testimonis que la sala ha citat a declarar en el judici.

En canvi, el tribunal, presidit per Manuel Marchena, rebutja prendre declaració com a testimoni al rei Felip VI -prohibit, diu el tribunal, per la llei- tampoc al cap de la casa reial ni l’expresident Carles Puigdemont ni la secretària d’Esquerra, Marta Rovira, processats a la causa però declarats en rebel·lia. En la interlocutòria, els magistrats argumenten que el fet que estiguin en rebel·lia “és manifestament incompatible amb el deure de declarar i la obligació de dir la veritat” de les proves testificals.

El tribunal tampoc ha acceptat la declaració de diversos experts en drets humans com Paul Preston i premis Nobel que havia sol·licitat sobretot la defensa de Jordi Cuixart perquè, segons es diu a l’escrit, les seves valoracions personals “són prescindibles quan són cridats a judici per opinar”. 

No permet observadors internacionals

En la interlocutòria, el tribunal també descarta que dins la sala de plens, on se celebrarà la vista oral, hi siguin presents observadors internacionals. Argumenta que el judici serà televisat en directe i per tant, diu, “tot ciutadà que vulgui convertir-se en observador, nacional o internacional, del desenvolupament del judici podrà fer-ho”.

Així, doncs, dins la sala hi podrà haver periodistes i el tribunal també reservarà dues places per als familiars de cadascun dels acusats. També hi haurà dos intèrprets de català, tot i que no ha aclarit si la traducció serà simultània, com volen les defenses.

El 21 de febrer ja hauran declarats tots els acusats

La secretària judicial ha assenyalat les sis primeres sessions del judici en una interlocutòria en què encara no es detalla quants mesos s’allargarà la vista oral. De moment, només es concreta que entre el 12 i el 21 de febrer es faran les qüestions prèvies i els interrogatoris dels acusats.

Les sessions començaran a les 10 h del matí i seran de dimarts a dijous.