La sessió plenària s’ha reprès gairebé més d’una hora i mitja després del que estava previst. Qui ha pres primer la paraula ha estat el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, que s’ha queixat de “crits a favor de la independència” al Parlament i el portaveu del PP a la cambra, Alejandro Fernández, que ha afirmat haver demanat “entrar convidats i no se’ns ha permès”.

Carrizosa: “Volen expulsar de la comunitat els dissidents”

En la seva intervenció, Carrizosa ha assegurat que Junts pel Sí i la CUP han creat una “confrontació social” i que han “trencat la convivència”. El portaveu de la formació taronja ha acabat el seu discurs trencant la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP. Ha afirmat que el que volen és “expulsar de la comunitat els dissidents”, referint-se als ciutadans que no són favorables a la independència. Carrizosa també ha tingut una breu enganxada amb el vicepresident Oriol Junqueras, per la seva sortida de la cambra quan Cs estava parlant.

Granados: “Posant en marxa aquest monstre legal anomenat llei de transitorietat ho destrossen tot”

La portaveu del Grup Parlamentari del PSC, Eva Granados, ha assegurat que molts ciutadans “han sortit de casa angoixats” i tornaran preguntant-se “què hauran fet una colla de diputats irresponsables”. Granados ha confirmat que els socialistes marxaran de l’hemicicle durant la votació. La socialista ha assegurat que “no té cap sentit crear un petit estat al marge de tot” i ha titllat de “monstre legal” la llei de transitorietat.

Ribas: “L’1-O no va ser un referèndum vàlid”

La diputada de Catalunya Sí que es Pot Marta Ribas ha remarcat que Junts pel Sí i la CUP “no tenen legitimitat democràtica” per declarar la independència, perquè “l’1-O no va ser un referèndum vàlid”. Tot i compartir alguns dels punts i rebutjar les mesures del PP i la repressió policial, ha anunciat que votaran en contra de les propostes. Ribas ha criticat que l’estira-i-arronsa de les últimes setmanes “ha estat un partida d’escacs carregada de testosterona” i ha acusat Junts pel Sí i la CUP de “facilitar que el final del procés sigui perdre l’autonomia”.

Fernández, a Junqueras: “No ens empassem les seves llàgrimes de cocodril”

Des del PP, el portaveu, Alejandro Fernández, ha assegurat que “cap debat no justifica intel·lectualment la barbàrie dels últims cinc anys” i que els hauria de fer vergonya liderar aquest procés. Fernández s’ha dirigit també al vicepresident, Oriol Junqueras, a qui ha dit que “no ens empassem les seves llàgrimes de cocodril”, referint-se a la successió de fets d’aquest dijous, i li ha etzibat que “a la vida adulta i a la política es ve plorat de casa”. El portaveu popular ha afegit que la situació actual a Catalunya se salvarà amb “més Espanya”.

Riera: “Fem aquest pas amb el cap ben alt”

El diputat de la CUP Carles Riera ha avisat que la República Catalana es proclamaria “en un context de lluita i resistència, democràtica i no violenta i sense estructures d’estat”. Per això ha fet una crida a construir “un contrapoder popular enfront el poder autoritari de l’estat espanyol”. Riera ha conclòs la seva intervenció assegurant que “fem aquest pas dempeus, amb el cap ben alt. No de genolls, no com a súbdits, sinó com a persones lliures”.

Rovira: “Recordeu que hem perdut la por. Avui fundem un nou país”

La portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha afirmat que “els drets que es van fer reals l’1-O ara s’han de fer llei, estat de dret, s’han de convertir en conversa democràtica, en consensos i garanties”. Rovira ha demanat que és “urgent crear un espai lliure de repressió” i iniciar un “procés constituent cap a la República Catalana”.

Després del debat per part de tots els grups, el diputat de Junts pel Sí Roger Torrent ha demanat que la votació es fes mitjançant el vot secret. La CUP hi ha donat suport argumentant que ho ha fet a favor d’una “política antirepressiva”. Els diputats del PSC, Cs i PP han abandonat l’hemicicle, després de criticar la voluntat de votar de forma secreta dels partits sobiranistes. Els populars, a més, han desplegat senyeres i banderes espanyoles als seus escons. Alguns dels diputats de Catalunya Sí que es Pot han ensenyat el vot abans d’introduir la papereta a l’urna. Ho han fet, per exemple, Joan Coscubiela o Lluís Rabell, que han mostrat la negativa, mentre que, per exemple, Albano Dante Fachín no ho ha fet.

A continuació, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha fet el recompte de vots amb els membres de la Mesa i han anunciat el resultat: 70 vots a favor, 10 en contra i dos en blanc, aprovant així la República Catalana.